Kultúra

2011.02.05. 10:44

Médiatörvény - Hétfőn utaznak a magyar szakértők Brüsszelbe

Hétfőn utazik Brüsszelbe a médiatörvényről egyeztető magyar szakértői küldöttség. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombaton az MTI-nek azt mondta, ha szükséges a jogszabály módosítása, akkor az akár a parlament tavaszi ülésszakának elején meg is történhet.

MTI

Kovács Zoltán hétfőn, miután a magyar kabinet elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira, közölte: az "üzengetések és félreértések" elkerülésére személyes, szakértői szintű egyeztetést javasol a médiatörvény ügyében a magyar kormány az Európai Bizottságnak.
Az MTI csütörtökön írt arról, hogy brüsszeli sajtóértesülések szerint a szakértői egyeztetést a jövő hétfőn tartják Brüsszelben. Ezt Kovács Zoltán a Hír TV-nek megerősítette, az MTI szombati megkeresésére pedig elmondta: a megbeszélésen mind magyar, mind uniós részről kizárólag szakértők vesznek majd részt.
Az államtitkár úgy látja, kimondatlanul is az az érdeke mindkét oldalnak, hogy minél hamarabb pont kerüljön az ügy végére.
Megerősítette, ha a szakértői egyeztetések végeztével is szükség van a médiatörvény pontosítására, módosítására, akkor természetesen megteszik. Az esetleges változtatásnak a kormány lenne az előterjesztője, és akár már az Országgyűlés tavaszi ülésszakának elején "túl lehetne rajta jutni" - fogalmazott Kovács Zoltán.
Az Európai Bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira reagáló válaszlevelében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt írta, a kormány elkötelezett amellett, hogy a magyar médiaszabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek.
Az Európai Bizottság január 21-én küldte el a magyar hatóságoknak azt a levelet, amelyben a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait fejti ki, választ kérve azokra. Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos szóvivője, Jonathan Todd akkor azt mondta, a testület észrevétele szerint a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik. Neelie Kroes kifogásolta, hogy a jogszabály a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is kiterjeszti, és ezzel kapcsolatban egyéni esetekben túl tág értelmezési lehetőséget biztosít. A harmadik vitatott felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érinti: a biztos szerint korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll a lehetősége az idevágó szabályok túlterjeszkedő alkalmazásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!