Kultúra

2011.02.19. 12:12

Reding: Minden tagállamban meg kellene vizsgálni a médiatörvényeket

Bécs - Jó volna valamennyi uniós tagállam médiatörvényeit górcső alá vonni - mondta Viviane Reding uniós biztos egy szombati osztrák lapnak adott interjúban.

MTI

A médiára vonatkozó törvények legtöbbjére a szubszidiaritás elve vonatkozik, vagyis a tagállamok illetékességi körébe tartozik - tette hozzá az alapjogi biztos, az Európai Bizottság alelnöke. "De hogy ez jó-e így, nem tudom" - mondta. "Ezért jó volna, ha Európa-szerte lefolytatnánk egy ilyen vitát. De akkor minden médiatörvényt meg kellene nézni" - mondta.
   
Reding az interjúban azt mondta, ő maga kezdeményezte, hogy az Európai Parlament ezzel kapcsolatban adjon megbízást a bizottságnak. "Azt mondtam, Magyarország mellett tíz másik országot hozhatnék példának, ahol problémák vannak" - mondta. Kitért arra is, hogy azt a javaslatát, miszerint minden tagállamban a politikától független médiahatóság legyen, ellenezték a tagállamok. "Huszonnégy ország ellenezte, méghozzá nagyon hangosan, köztük Ausztria is" - fogalmazott. "Talán Magyarország esete véleményváltozáshoz, belátáshoz vezet" - tette hozzá.
   
Reding egyebekben hangsúlyozta, hogy a magyar médiatörvény módosításáról folytatott egyeztetések a bizottság részéről biztostársa, a médiaügyekért felelős Neelie Kroes hatáskörébe tartoztak.
   
A biztos pénteken osztrák politikusokkal tárgyalt Bécsben és látogatást tett az EU Alapjogi Ügynökségénél (FRA). Vasárnap ugyancsak az osztrák fővárosban Iveta Radicová szlovák kormányfővel és Josef Pröll osztrák pénzügyminiszterrel együtt felszólal egy rendezvényen, amelynek témája az euró és az EU jövője.


Dossziénk a médiatörvény híreivel. Klikk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!