Kultúra

2011.02.19. 11:33

Színház és rock n'roll

Az utóbbi évek a folyamatos megújulásról szóltak Dávid Roland életében. Az egyedi hanggal megáldott veszprémi énekes önálló, gitáros estjei mellett egyedi hangulatú feldolgozáslemezeket jelentett meg, s nem mellesleg a főszerepek is megtalálták a színház világában.

Szabó Péter Dániel

- A 2010-es esztendő számomra elsősorban a színházról szólt. Áprilisban hívtak a veszprémi teátrumba, hogy az Anna Kareninában énekeljek egy operaszerű, egyébként igen nehéz dalt. Szerencsére a visszajelzések alapján büszkén mondhatom, hogy sikerült helytállnom a művészi közegben, s a színházban szerzett ismeretségek, több esetben barátságok alapvetően meghatározták az év további történéseit - mondja Roland, amikor egy kávé mellett beszélgetünk a belvárosban.
Ami az említett baráti kapcsolatokat illeti, az Anna Kareninában dolgozó Zádori László karmester olyannyira elégedett volt Dávid Roland teljesítményével, hogy a Szolnokra, a Jézus Krisztus Szupersztár című darabban Júdás szerepére is beajánlotta az aranytorkú énekest. - Az Anna Karenina júniusi előbemutatója után kaptam a telefont a Szigligeti Ede Színházból, hogy szívesen látnának az említett darab válogatásán. A helyszínen aztán olyan visszajelzéseket kaptam, többek között az igazgatótól és a művészeti vezetőtől, ami sikeres közös munkát vetített előre.

 



Mivel azonban a Jézus Krisztus Szupersztár bemutatóját csupán 2011 áprilisára tervezték, a szóbeli megállapodást követően Roland egyéb elfoglaltságira koncentrált. Például a Székesfehérváron decemberben bemutatott Godspell című darabra, s annak címszerepére. - A válogatást követően októberben kezdődtek az próbák, ám meglepetésként ért, hogy az énekes részek mellett bizony hatvan oldalnyi szöveget is kaptam a rendezőtől - meséli nevetve az énekes, aki azonban nem ijedt meg a merőben új feladattól. - Miért is tettem volna? Korábban említettem, hogy az elmúlt évek a folyamatos szakmai megújulásról és fejlődésről szóltak, s ebbe tökéletesen beleillet a Godspell által a Vörösmarty színház által nyújtott lehetőség.

A példabeszédekre épülő darabban egyébként az ország egyik legjobb koreográfusával, a Megatánc televízós műsor egykori győztesével, Kovács Gergely Csanáddal dolgozott együtt a veszprémi énekes, ám szerencsére a tánc frontján nem kellett komoly feladatokat megoldania, ezt már nevetve teszi hozzá. - A moralitás játékként is definiálható Godspellt a decemberi bemutató óta nagy sikerrel játsszuk Székesfehérváron, a nézők nagyon szeretik, s szakmai berkekből is pozitív kritikákat kapott.

 



A lényege, hogy a példabeszédeket rögtönzött pantomimmal adják elő a színészek, a központban persze Jézus Krisztus áll, akit én alakítok. A Vörösmarty színházban egyébként nagyon élvezem a munkát, az első pillanattól érezni, hogy a kollégák - élükön Vasvári Csaba igazgatóval és Szűcs Gábor rendezővel  - elfogadnak és megbecsülnek, ami számomra különösképp fontos.

Közben a már említett Jézus Krisztus Szupersztár című darab is újfent képbe került. - Sajnos azonban hiába a pozitív előjelek, a szolnoki teátrum a színház világában méltánytalan szerződést ajánlott, s a kompromisszum teljes hiánya miatt mégsem kezdtük el a közös munkát - jegyzi meg Roland, s hozzáteszi, ettől függetlenü büszke arra, hogy komoly színházi tapasztalat nélkül megkapta a lehetőséget, s bízik benne, hogy a jövőben megtalálja majd még ez a szerep.

Mi sem bizonyítja jobban a fenti tételt, mint a Madách színházban abszolvált vendégszereplés. - Ugyan egy előadásra szólt csak a fővárosi lehetőség, mégis komoly visszacsatolást jelentett a teljesítményemet illetően. Az Anna Kareninában előadott olasz énekesi szerepembe kellet beugranom, s nem vallottam szégyent. Vezető színészek mondták, s ez igencsak jólesett: ahogy felmentél a színpadra, ott volt Jézus  meséli, majd hozzáteszi, a színházi szerepek mellett azért hiányzott az életéből a zene.

 



Mégpedig a rockzene, ami eleddig alapvetően meghatározta Dávid Roland pályáját. - Februártól tovább folytatódnak önálló klubkoncertjeim, ahol egy fajta kultúraközvetítő jelleggel általam értékesnek tartott zenekarok és előadók dalait adom elő egy szál gitárral. Legközelebb február 24-én a veszprémi Fészekben leszek hallható.

- Az előadásaimat kedvelő közönségnek jó hír lehet, hogy a tavaly nyáron a Dubniczay-palotában remekül sikerült koncertet adó csapat újra összeáll, s a bándi Rock Ranch-en lép színpadra február 26-án. Öröm lesz ismét együtt zenélni a srácokkal - zárja a beszélgetést Roland, akivel abban is megegyezünk, hogy a társalgást majd a koncerten, a zene nyelvén folytatjuk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!