Kultúra

2011.04.05. 08:42

Idén Nyíregyháza a magyar dal fővárosa

Budapest - Idén Nyíregyháza lesz a magyar dal fővárosa, miután Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye megelőzte a címre szintén pályázó Egert (a tavalyi fővárost), Esztergomot, Paksot, Szarvast és Szombathelyt; a magyar dal napját idén szeptember 11-én rendezik meg országszerte.

MTI

A pályázaton a főváros kivételével bármelyik magyar település indulhatott, amennyiben vállalta, hogy egyedülállóan sokszínű, izgalmas és színvonalas zenei programmal ünnepli a magyar dal napját, vállalja a rendezvény politikamentes megszervezését, és biztosítja annak pénzügyi hátterét - tájékoztatta a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. az MTI-t.

Mint írták, idén újra pályázott a tavalyi nyertes Eger, de színvonalas programmal jelentkezett másik hat város, Esztergom, Nyíregyháza, Paks, Szarvas, Százhalombatta és a 2010-es magyar dal napja egyik legsikeresebb vidéki helyszíne, Szombathely is.

A neves zenészekből és szakemberekből álló szakmai kuratórium végül Nyíregyháza mellett döntött. A közlemény kiemelte: a nyíregyháziak programjának lényege, hogy a szervezők a város minden pontjára eljuttatják a magyar szerzők műveit szeptember második vasárnapján. Lesznek színpadok, ahol határon túli előadók zenélnek együtt hazai zenészekkel, illetve fogyatékossággal élő muzsikusokkal. A győztes pályázat szerint felcsendülnek majd magyar dalok az utcákon, az iskolákban, a lakótelepen, a kórházakban, a strandokon, egy színpadot pedig a helyi Büntetés-végrehajtási Intézet udvarán állítanak fel. A tervek szerint itt lép majd közönség elé az egyik legnépszerűbb magyar zenekar, a Republic.

A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója nyitja meg szeptember 11-én Nyíregyházán.

A magyar dal napja immár az elmúlt években az egyik legnépszerűbb hazai zenei eseménnyé nőtte ki magát. Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg az eseményt. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg. Tavaly már az ország 33 színpadján, mintegy ötvenezer néző előtt zajlottak a programok, a Magyar Televízió pedig körkapcsolásos élő műsorfolyamban számolt be a nap történéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!