Kultúra

2011.05.12. 17:33

Pilinszky és a Koldusopera

Veszprém - Két előadást is próbálnak a veszprémi Petőfi Színházban: a Koldusopera című zenés színművet Szinetár Miklós, a Pilinszky meséiből összeállított előadást Dóczy Péter rendezi.

Balla Emőke

A Koldusopera című zenés színmű a 2011/2012-es évad nyitóelőadása lesz szeptemberben. A darabot a Kossuth-díjas művész, Szinetár Miklós állítja színpadra, aki negyedszer rendezi Bertolt Brecht és Kurt Weill művét. Kötődik a városhoz, a társulathoz, három éven bell másodszor rendez Veszprémben. Véleménye szerint aktuálisabb darabot most nem is lehetne találni. - A zenés színmű a kapitalizmusról szól, annak kegyetlen törvényeiről, a rendszer embertípusairól, jelenségeiről. A Koldusopera itt zajlik a szemünk előtt és körülöttünk.

Az előadás főszereplője Hirtling István, aki a Csókos asszonyban Tarpataky bárót alakította. Most Bicska Maxit játssza, a szerepet pályafutásának fontos mérföldkövének tartja.

- Ötvenhárom éves vagyok és ötvenhárom évvel ezelőtt Szinetár tanár úr rendezésében mutatták be a Koldusoperát. Abban az előadásban Kocsma Jenny szerepét nagynéném, Böröndy Katalin játszotta. Most pedig itt állok a veszprémi színpadon, mint Bicska Maxi, velem szemben ül Szinetár Miklós, mellettem remek színészek, ragyogó szereposztás, emberileg, lelkileg, szakmailag nagyon jó érzés.

Az előadás főbb szerepeiben Eperjes Károlyt, Papadimitriu Athinát, Trokán Annát, Nyirkó Istvánt, Csarnóy Zsuzsannát, Szűcs Krisztinát és Gere Dénes Ákost láthatjuk. A produkció érdekessége, hogy Trokán Anna együtt játszik édesanyjával, Papadimitriu Athinával, aki a darabban is az édesanyját formálja meg.

- Kőszínházban most játszunk először együtt. Néha még összenevetünk a jelenetek alatt, de munka közben nem az édesanyámként tekintek rá, hanem kollégaként, színészként, s azt hiszem, ő is hasonló módon lát engem. Temperamentumban hasonlítunk egymásra, s még nem tudom, milyen, ha két tüzes egyéniség egy próbafolyamat közben esetleg egymásnak feszül. De talán nem lesz probléma, jó rendezői kezekben vagyunk.

A fiatalabb nézőkre is gondol a Petőfi Színház: Ég és Föld gyermeke címmel Pilinszky János meséiből rendez előadást Dóczy Péter színművész, a nyári előbemutató június 18-án lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

- A gyermekek az ábrándok teljességében élve tudják magukat alázatosan kiszolgáltatni a pillanatnak. Az ő belső világukat még nem parcellázta fel, szabdalta szét a személyes érdek, ezért lehetnek birtokosai mindennek. Ezért érezhetik magukénak az egész teremtett világot. "Szegénységükben" övék minden, amit kezükkel elérnek, s az is, amit nem: a teljes égbolt, a csillagok minden ragyogása - Pilinszky néhány mondata a veszprémi előadás mottója is lehetne. Dóczy Péter Kozma András dramaturggal együtt a költő hét meséje alapján írta meg az Ég és Föld gyermeke című zenés álomjáték szövegkönyvét.

Pilinszky abban a korban vetette papírra ezeket a meséket, amikor a legjelentősebb alkotók kiszorultak a magyar irodalmi életből, mert nem bizonyultak eléggé engedelmesnek a diktatúrának. Egy ideig csak műfordításokat vagy gyerekverseket közölhettek. Pilinszky János a gyerekeknek is ugyanarról beszél, mint a felnőtteknek. A teljesség és a Teremtő felé való törekvésről, arról, hogyan ismerjük meg saját személyiségünket, milyen utat kell bejárnunk a megtisztuláshoz, az igazabb élethez.

A rendező családi színházi előadásként ajánlja a zenés álomjátékot. A mozgás és a zene együtt repít Pilinszky letisztult, egyszerűen érthető, befogadható mesevilágába. A rendezőnek nemrég jelent meg a költő öt meséjéből összeállított Kalandozás a tükörben című hangoskönyve, melyen Törőcsik Mari is közreműködik. A cédén feldolgozott történetek egy része a veszprémi bemutató alapja. Az előadásban Dóczy Pétert, Kiss Mátét, Fraszt Márkot, Horváth Zoltánt, Halas Adelaidát, Palásthy Beát, Máté P. Gábort, Baranyi Pétert, Dóczy Gabriellát, valamint Zsár Melindát és Szabó Gábort láthatjuk.

 

Örkény-darab a játékszínben

A Latinovits-Bujtor Játékszín bérletsorozat utolsó előadása Örkény István Macskajáték című tragikomédiája.

A méltán népszerű Örkény-darabot vasárnap este mutatja be a Kiss Manyi társulat, Szitás Barbara rendezésében, Horváth Horváth Zsuzsa, Borbáth Ottília, Gyebnár Csekka, Papp János, Fehér Ildikó, Szitás Barbara, Seder Gábor, Pintér Gábor, Pálos Zsuzsa és Farkas Zita Szilágyi Zsanett szereplésével.

 A jól ismert tragikomédiában egy szerelmi háromszög láthatunk, Orbánné eszeveszett küzdelme láttán hol a szívünk szorul össze, hol kacagnunk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!