Kultúra

2011.07.10. 10:58

A színésznő nyáron is dolgozik

A kívülállókban, a nézőkben él még a nosztalgikus kép: a színésznő az évad végén elköszön a színpadtól, s két hónapra elvonul, hogy kipihenje magát, készüljön az új szerepekre.

Horváth Éva

Módri Györgyi, a veszprémi Petőfi Színház művésznője is emlékszik még ilyen nyarakra. Ma már más a helyzet. Emiatt is volt például nagyon nehéz időpontot egyeztetnünk: próba, Nagyvázsony, újra próba. Ennek a triónak a bűvöletében telnek most a napjai.

A júliusi szép reggelen a veszprémi színházkertben ülünk le beszélgetni. Itt a város közepén, csupa zöldben. A forgalom zaja is megszűrve érkezik hozzánk, csak a sziréna vijjogása hasít a levegőbe, de gyorsan elhal.

- A Túl a rivaldán próbái zajlanak a színházban, Szerednyei Béla rendezésében. Emellett már három vagy négy éve együtt csináljuk Kőrösi Csabával a Vázsonyi Várjátékokat. Csabi most nem ér rá, ezért Tóth Loon-nal tartunk napi két előadást július 1-től augusztus 20-ig. Szerencsénkre eddig jó idő volt. Fárasztónak, fárasztó, de amikor kimegyek Vázsonyban, érzem azt a jó csöndet. Két előadás között elszundikálok a vár tövében - nagyon jó.

Milyen volt az évad? A kérdésen nem gondolkodik, s mondja: a Csókos asszonyban és az Anna Karinában játszott és megvolt a Koldusopera előbemutatója is. Ennek ősszel lesz a bemutatója. Elég-e ennyi? - ez a a kérdés már hosszabb gondolkodásra készteti Módri Györgyit, ám határozott a válasza.

-  Feladatból sosem elég, illetve amennyi van, azt kell csinálni. Ha lenne több, örülnék neki, de minden úgy van jól, ahogy van.

A kétezres évek elején szerveződött egy zenekar a Petőfi Színházban. Az Abszolút Kezdők együttesnek Módri Györgyi is tagja volt. Mosolyogva gondol vissza arra időre.

- Egy-két számunk fönn van a Facebook-on, meg a Youtube-on, meg lehet hallgatni bennünket, de a zenekar már nincs, mert szanaszét vagyunk. Sokszor eszembe jut, jó időszak volt, amikor együtt zenéltünk, de nem tudom, hogy akarnék-e újabb zenekart. Én magam nem vagyok szerző típus. Egyszer-kétszer próbálkoztam, aztán jót nevettem magamon.

Módri Györgyi zenés szerepekben is sikereket aratott, s hívják a megyébe sokfelé, így énekelhet. De azt mondja: egészen más zenekarban és más egyedül, vagy párban a színpadon énekelni.

Korábban előfordult, hogy csatlakozott a Csalán természetvédő egyesület egyik akciójához. Milyen ügyekhez hajlandó szegődni?

- Sokat dolgozom, így az időm kevés. Ha állatokról, vagy a természetről van szó, akkor szívesen közreműködöm, ezért vállaltam akkoriban a Csalánt is.

- Igen régen voltam már. Egy barátnőm van, akivel tartom a kapcsolatot, de úgy alakult, hogy tavaly nyáron is ő jött a kislányával, meg idén nyáron is ő fog jönni. Fiatalon kerültem ide, barátokat is itt gyűjtöttem.

A színésznő nyara nem csak a munka-pihenés arány változását illetően módosult. Egy kolléganőm a múltkoriban a barkács áruházban találkozott Györgyivel, amint elmélyülten válogatott a festékek között. Amikor ezt elmesélem, nagyot nevet:

- A lakást rendbe kell tenni, de egyelőre csak a konyháig jutottunk. Nem én festek, bár édesapám szobafestő volt, s elleshettem volna tőle trükköket. Éppen elég kipakolni, takarítani, rendet tenni, a festés már túl sok lenne.

Nagyvázsony és az évadnyitás között négy egész napja lesz szabad. Azt már tudja, hogy a Túl a rivaldán és a Koldusoperán kívül egy mesejátékban lesz a Szellem. Örül annak, hogy kollégája Máté P. Gábor meséjét megvette a színház, s külön öröm számára, hogy Palásti Bea rendezi. Módri Györgyi örül a feladatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!