Kultúra

2011.07.18. 06:27

Bánk bán a Los Angeles-i Operaház színpadán

Az Erdélyi Múzeum folyóirat 1814-ben meghirdetett, pályázati felhívására íródott Katona-művet a bírálók, a legtöbb ismertetés szerint, még említésre sem méltatták. Az idők során azonban az egykori műkedvelő színész a magyar drámairodalom meghatározó alakjává, alkotása pedig a nemzeti kánon kiemelkedő részévé vált. Bánk bán ezúttal a tengerentúlon indul hódító útjára, amely már nem csak vízió, hanem maga a realitás.

Csaba Lilla

Minden úgy kezdődött, mint a mesében. Plácido Domingo négy éve elénekelte a Magyar Állami Operaház színpadán magyarul a Bánk bán Hazám, hazám című áriáját és úgy határozott, hogy bemutatja a drámát magyar nyelven a LA Opera színpadán.

Az álom pedig hamarosan meg is valósul, a következő évadban ugyanis Plácido Domingo vezényletével, a magyar kulturális kormányzat anyagi támogatásával bemutatják Erkel Ferenc operáját, a Bánk bánt a Los Angeles-i Operaházban. Plácido Domingo 2010. decemberi, budapesti látogatásakor született egy megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy az előzetes tervektől eltérően ne csak koncert formában legyen látható a zenemű, hanem a kormányzat támogatásával komplett színpadi előadást rendezzenek.

Placido Domingo elmondása szerint régóta napirenden van, hogy ezt a remekművet az Egyesült Államok közönségével is érdemes lenne megismertetni. Hangsúlyozta, hogy a csak negyedszázados, az európai operaházakhoz képest roppant fiatal intézménynek és annak ugyancsak ifjú tagságának és közönségének nyitnia kell az európai kultúra felé. Fontos, hogy olyan tradicionális műveket is megismerjenek, mint Katona József Bánk bánja. A világ egyik leghíresebb tenorja nem csupán hazánk kimagasló operaénekeseit ismeri, de zenénket és kultúránkat is.

Plácido Domingo felidézte, hogy a magyar zenének, az operajátszásnak és az itteni pályatársaknak milyen régi barátja, igaz, csak a vezénylésig jutott az Ybl-palotában, ahol 2009-ben az általa alapított nemzetközi énekverseny, az Operalia döntőjét dirigálta. A Tosca és az Aida férfi főszerepét az Erkel Színházban énekelte, és több show-szerű koncerten,  többek között az 1996-os népstadioni produkcióban szerepelt.

2011 áprilisában Budapesten ismerkedett a Bánk bán című operaművel a Los Angeles-i Operaház produkciós igazgatója, a novemberi Bánk bán-előadások „házigazdája”, Rupert Hemmings, aki megnézte a budapesti dalszínház darabját. Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szintén megjelent az előadáson, és úgy fogalmazott, történelmi esemény, hogy novemberben az Egyesült Államokban bemutatják Plácido Domingo vezényletével a magyar nemzeti operát.

Az előadás alkalmával kiderült, hogy már folynak a Los Angeles-i bemutató előkészületei. Rupert Hemmings akkor azt is közölte, hogy a Los Angeles-i előadások koreográfusa Solymosi Tamás, művészeti vezetője pedig az Erkel-leszármazott Kentaur, vagyis Erkel Ferenc festő, látványtervező, akcióművész, zenész lesz, a rendezést pedig Káel Csaba, a Művészetek Palotája igazgatója irányítja, aki 2002-ben a Bánk bán operafilmet létrehozta, amely Amerikában is ismert és népszerű. A darabot Vajda Gergely, a Music In The Mountains fesztivál művészeti vezetője tanítja be a Los Angeles-i zenekarnak és a kórusnak.

Magony Zsolt, a LA Opera - Megakoncert kooprodukció egyik vezetője szerint − aki hosszú évek óta jó partneri kapcsolatot ápol a spanyol tenorral, az LA Opera főigazgatójával, Plácido Domingóval −, az országimázs szempontjából is meghatározó lesz, hogy a Bánk bán megszólalhat az Egyesült Államok harmadik legnagyobb színháztermében, a 3200 fő befogadására alkalmas Los Angeles-i operában. Az esemény lehetőséget ad Magyarországnak arra, hogy reflektorfénybe kerülhessen a nemzetközi porondon, továbbá, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúra szellemi értékeire. Szőcs Géza, kulturális államtikár szerint is szükséges a magyar kultúrát megismertetni külföldön.

Kiemelte, hogy a 2011/12-es évadra tervezett operaelőadás Los Angelesben mérföldkő azon az úton, amely a magyar kultúrát nemzetközileg ismertebbé teszi. Ezzel a XIX. századi alkotással fontos érték jelenik meg Liszt, Bartók, Kodály és Dohnányi után az amerikai kontinensen. 2011. január 31-én Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a magyar kormány nevében írásban erősítette meg, hogy támogatják a produkció létrejöttét. A Plácido Domingo vezényletével, ősszel Los Angelesben bemutatásra kerülő Bánk bán 200 millió forint rendkívüli támogatásban részesül a magyar állam részéről. A teljes költség közel 350-380 millió forint, az amerikai támogatók 150-180 milliót állnak.

A produkció társproducere szerint napok kérdése, hogy a magyar partnerek szerződései elkészüljenek. Los Angelesben arra várnak, hogy a magyar részről vállalt szponzorációs büdzsé összeálljon, ennek 75-80 százalékát várják előzetesen. Ezután kezdik népszerűsíteni az amerikai mecénások körében a produkciót, és elkezdődhet a jegyértékesítés is.

Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy, Amerikában szinte ismeretlen szerző ismeretlen művét – jelen esetben Erkel Bánk bánját − bemutassák, de vannak bevált módszereik, eszközeik, melyekkel a közönséget szinte felkészítik az ilyen különlegességekre – hangzott el a produkció Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, tavasszal.  A novemberi premiert egy ún. roadshow előzi meg, amely népszerűsíti a magyar nemzeti operát, és Magyarország idegenforgalmi látványosságait is bemutatják az amerikai közönségnek.

Az Egyesült Államok hat városát érintő előadássorozaton − amelynek helyszínei többek közt New York, Washington, San Francisco, Cleveland − találkozhatnak az érdeklődők a nemzetközi operabemutató egy-egy szereplőjével is, aki nemcsak beszél majd a zeneműről, hanem egy-egy részletet is előad. A koncerttel egybekötött ankétok állandó résztvevője lesz az Amerikai Egyesült Államok Oregon Symphony Orchestra első karmestere, Vajda Gergely, aki Plácido Domingo mellett vesz részt az Los Angeles Opera Bánk bán produkciójában. A közönségtalálkozókon számos ismert, az USA-ban élő magyar származású művész, tudós, üzletember is megszólal.

Ahhoz, hogy minél szélesebb körben adjanak hírt a 150 évvel ezelőtt bemutatott, magyar nemzeti operaként számon tartott zenemű amerikai premierjéről és egyúttal felhívják  a figyelmet azokra a magyar származású, az Egyesült Államokban élő személyekre, akik tevékenységükkel maradandóan hozzájárultak az USA kulturális, tudományos, gazdasági, sőt politikai életéhez, az Egyesült Államok egyik tekintélyes érdekszervezete, a washingtoni központtal működő Magyar–Amerikai Koalíció és a Los Angeles Opera-Megakoncert koprodukció együttműködési megállapodást írt alá.

 



Az előadások promóciójára és a képviselet kezdeményezésére társadalmi, támogatói bizottság is alakult „Plácido Domingo barátai a Bánk bán Los Angeles-i Operában történő bemutatásáért” néven. A testület tiszteletbeli elnöke Plácido Domingo, a Los Angeles-i Opera igazgatója. A bizottsághoz csatlakozott Michael Antonovich, a 10 milliós Los Angeles Megye vezetője, Leroy Baca, Los Angeles Megye sheriffje, Alan Buckelew, az egyik legnagyobb amerikai hajóstársaság, a Princess Cruise elnök-vezérigazgatója, a Nobel-díjas Oláh György professzor, George Pataki, New York korábbi kormányzója, Antonio Villaraigosa, Los Angeles főpolgármestere, Michael Moore, a Raleigh Filmstúdió elnöke, John Heubusch, a Ronald Reagan Alapítvány igazgatója, Maxmilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke, Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas magyar származású filmoperatőr, Frank de Balogh és Andrew Friedman, magyar származású Los Angeles-i vezetők, Allen Gross, a Santa Monica-i Filharmónikusok zenei igazgatója, Pereházy Miklós, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke, Antal Nimród magyar származású Hollywood-i filmrendező, valamint még sok más ismert személyiség.

A képviselet facebook oldalt is indított a Bánk Bán Los Angeles-i előadásával kapcsolatban.

Várhatóan augusztus elején újabb nemzetközi sajtótájékoztatókat tartanak előbb Budapesten, majd Los Angelesben. Ezeken bemutatják Csíki György díszlettervét és Tordai Hajnal ruhakölteményeit, amelyeket július másodikán Londonban már láthatott a Los Angeles-i Opera ügyvezetője, Christopher Koelsch és produkciós vezetője, Rupert Hemmings.

A szereposztást januárban komoly válogatás előzte meg, amelyre összesen nyolc országból jelentkeztek olyan fiatal énekesek, akik magyar gyökerűek lévén képesek eredeti nyelven eljátszani a szerepeket. A válogatás eredményeként Bánk bánt a belcanto tenorként indult, és jelentős amerikai sikereket elért pozsonyi Klein Ottokár énekli. Melinda Rost Andrea és Kolonits Klára lesz, Gertrudis szerepére Wiedemann Bernadettet kérték föl, Brickner Szabolcs lesz Ottó, Szemerédy Károly pedig Petúr bán.

Tiborcot ketten is életre kelthetik: Michele Kalmandi (azaz Kálmándi Mihály) és Perencz Béla, aki II. Endre királyt is alakítja majd.
A próbák július végén, Magyarországon kezdődnek és októbertől Los Angelesben folytatódnak.

A bemutatót óriási nemzetközi érdeklődés kíséri. Az alkotók a későbbikben szeretnék, ha az opera nemcsak Los Angelesben, hanem más országok színpadain is látható lenne, s erre jó esély látnak, mert több operaház érdeklődik az előadás iránt, amelyre hosszú évek óta vártak az amerikai magyarok. Annál is inkább, mert ilyen nagy horderejű, magyar vonatkozású kulturális esemény évtizedek óta nem volt az Egyesült Államokban.

Erkel Ferenc 150 éve bemutatott operájának magyar nyelvű, tengerentúli premierje november 16-án lesz a Los Angeles-i Operaház színpadán, amelyet abban a hónapban még három alkalommal (19., 22. és 27.) láthat a nagyérdemű.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!