Kultúra

2011.07.20. 07:31

Bánk bán egyelőre mégsem utazik a tengerentúlra

A Los Angeles-i Opera vezetői − Eli és Edythe Broad − bejelentették, törölték a négy, novemberre tervezett előadást.

Csaba Lilla

„Sajnálattal közöljük, hogy a 2011/12-es évadban mégsem kerül színpadra Erkel Ferenc operája, a Bánk bán, noha mind a társulat, mind a magyar kollégák fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a közös produkció létrejöjjön” − olvasható a Los Angeles-i Opera közleményében.

Az intézményvezetők egyeztetési nehézségekkel indokolták, hogy miért nem kerül sor a bemutatóra. A közlemény szövege szerint „nem sikerült időben megállapodniuk a Bánk bán olyan előadásmódjában, ami megfelelne művészeti követelményeiknek és az opera jelentőségének.”

A hírt Magony Zsolt, a Los Angeles-i Bánk bán-előadások társproducere erősítette meg, aki elmondta, szerették volna a héten, 20-án elindítani a jegyértékesítést, magyar részről azonban sajnos folyamatosan módosultak a határidők, és a 43 tagú, Los Angeles-i igazgatóságot ez okkal zavarta.

A LA Opera tehát nem azért lépett vissza az opera bemutatásától, mert még nem érkezett meg a magyar állam által megígért 200 millió forint támogatás, hanem, mert az együttműködést szentesítő szerződés aláírására − amely közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a LA Opera között jönne létre − több halogatás után hétfőn sem került sor. Erre a biztosítékra és nem a konkrét összegre lett volna szükség ahhoz, hogy elinduljon például a jegyértékesítés.

 

 

Stephen Rountree, az operaház ügyvezető igazgatója a Los Angeles Times-nak azonban úgy nyilatkozott, hogy a Bánk bánt elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, a producerek azonban nem tudták időben összeszedni a szükséges pénzt és egyéb kellékeket. Rountree azt állította, az előadás minden díszletét és jelmezét Magyarországon gyártották volna.

A Los Angeles Times felidézte azt is, hogy a Bánk bán bemutatójához kapcsolódó jótékonysági pénzgyűjtés már megkezdődött, és korábban a városban működő magyar főkonzulátus is szervezett eseményt ennek érdekében.

Szőcs Géza kulturális államtitkár − aki Plácido Domingoval, a LA Opera főigazgatójával tavaly decemberben jelentette be, hogy a következő szezonban a magyar kormány anyagi támogatásával bemutatják Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a kaliforniai város 3200 fős operaházában − kiemelte, hogy támogatása töretlen, és igyekszik mielőbb elhárítani az adminisztrációs akadályokat, továbbá elmondta, a tárcánál szerdán születik további döntés az ügyben.

A produkció magyarországi koprodukciós partnere, Magony Zsolt szólt arról is, hogy a produkciót valószínűleg jövőre halasztják. Úgy véli, hogy a magyar kormány 200 millió forintos garanciája, ígért támogatása elég nyomós érv ahhoz, hogy későbbi időpontban mégis létrejöjjenek a Bánk bán-előadások, hiszen Plácido Domingo, az operaház igazgatója elkötelezett Erkel művének bemutatása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!