Kultúra

2011.07.22. 19:15

Bartók zengett az ezeréves határon

Erdély - Nagy sikerrel szerepelt a közelmúltban a Hunyad megyei magyar napokon a veszprémi Gizella Nőikar.

Szabó Péter Dániel

Második alkalommal rendezték meg a közelmúltban a Hunyad megyei magyar napokat, a dél-erdélyi megye 23 magyarlakta településén párhuzamosan zajlottak a programok.

- A rendezvénysorozat a romániai szórványvidék legnagyobb magyar rendezvénye, amelyre ezúttal a Borbásné Gazdag Gabriella vezette Gizella Nőikar is meghívást kapott. Erdélyi körútjuk mindhárom napján színvonalas koncerttel kápráztatták el az érdeklődő közönséget.
 
- Az első este Petrozsényben, kolzsvári színművészekkel karöltve sikerült megtöltenünk a művelődési házat. Az állva tapsoló közönségtől érkező szeretet szinte kézzel fogható volt  - mondja Borbásné Gazdag Gabriella, majd hozzáteszi, a petrozsényi siker intenzitásában szinte eltörpült a másnapi lupényi fellépéshez képest, ahol a szívből jövő szeretet olyan érzelmi többletet adott a koncertnek, hogy ezt a csodát a kórus karnagya és tagjai nem fogják egyhamar elfelejteni. 

- A kora esti koncert előtt a környék népviseletében pompázó fiatalok között a női kar képviselte az anyaországi magyarságot a délutáni felvonuláson, majd a késő esti órákban remek hangulatú utcabálon pihenhettük ki a megelőző két nap feszített munkatempóját. A harmadik nap aztán délelőtti koncerttel indult a többségében magyarlakta Csernakeresztúron, ami méltó lezárása volt a sikeres koncertturnénak.


 
Ami a programot illeti, a kórus túlnyomóan magyar zeneszerzők tollából származó komoly egyházi és világi repertoárral készült az önálló koncertekre. Felcsendültek Bartók, Kodály, Bárdos népdalfeldolgozásai, az egyházi repertoárból Halmos és Bárdos műveit élvezhette a zeneszerető közönség. Az évfordulóra való tekintettel a Gizella Nőikar természetesen Liszt művet is megszólaltatott.
 
A hivatalos programok mellett Erdély egyéb élményeket is tartogatott a lelkes csapat számára. Vajdahunyad várában a középkori lovagterem fantasztikus akusztikáját kihasználva rögtönzött koncerttel kedveskedtek a várba látogató turistáknak. A siker egyértelmű bizonyítéka, hogy a Gizella Nőikart jövőre visszavárja az erdélyi közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!