Kultúra

2011.07.26. 04:56

Egy jót megtartani nehezebb

Kapolcs - Máté Gábor színészként először lépett fel a Művészetek völgyében: Kapolcson a Kalákával együtt a Hangzó Helikon koncerten.

Balla Emőke

- Járt már a Művészetek völgyében?
 
- Igen, szinte minden évben erre járok, de színészként most lépek fel itt először. Eddig csak vendégként voltam, és egyszer a főiskolás osztályommal, talán tíz évvel ezelőtt.

- A Kalákával Kosztolányi-esttel mutatkozik be, önálló estje is van.
 
- Van, de azt már nem játszom, ezt a Kaláka-Kosztolányit se sűrűn. A Kalákának és nekem is van Kosztolányi cd-m, ez a bemutató ettől független. Grillus Dani öt éve találta ki, négy éve mutattuk be. Teljesen más teljesen más jellegű összeállítás, mint amit általában Kosztolányiról szoktak készíteni. A Kaláka főleg saját repertoárját játssza, én pedig úgy gondoltam, annak nincs értelme, hogy a zenészek eléneklik a verseket, én meg elmondom. Az találtuk ki, hogy Kosztolányi nyelvvel kapcsolatos írásaiból olvasok.

- Kosztolányi mennyire áll közel önhöz?
 
- Választott szerelmem, Gryllus Dani is azért keresett meg, mert tudta, hogy van az estem. Nagyon megtisztelő számomra a Kalákával együtt fellépni.

- Zsámbéki Gábort váltva február óta ön a Budapesti Katona József Színház igazgatója.
 
- Dolgozom sokat, remélem, lesz látszatja. Egy jót megtartani nehezebb, mint létrehozni. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a színház nem akar teljesen ugyanaz lenni, mint korábban, ugyanakkor azok az értékek, amik a színházat jellemezték, nem veszhetnek el. Ennek a kettősségében kell újat létrehozni.

- A Katona mindig kiemelt művészszínház volt.
 
- Az emberek fejében kiemelt. A Katona is nehéz időket él át, jóval kevesebb a pénz, a működés határán vagyunk. De nem azért jöttem Kapolcsra, hogy panaszkodjak.

- A Katonának van egy állandó közönsége, mely erősen kötődik a színházhoz.
 
- Ez a szám látványosan csökken, mindenkin lehet érezni, hogy megfontolja, mire költi a pénzét. Az az értelmiségi réteg, amelyik a Katona közönsége volt, nagyon meggyengült, elvesztette egzisztenciáját. Állandó kedvezményeket kell biztosítani, hogy ezek az emberek eljuthassanak a színházba.

- De nem ad, nem adnak le a színvonalból.
 
- Semmiképpen sem, sőt! A könnyedebb darabokra néha a színésznek és a nézőnek is szüksége van, de azokat sem úgy játsszuk, hogy túl könnyűek vagy olcsók legyenek.

- A Színművészeti Egyetemen osztálya van, de a rektorhelyettesi posztjáról lemondott.
 
- Lemondtam, amikor kineveztek igazgatónak, a kettőt nem lehet egyszerre csinálni. Osztályom van, nagyon szeretek tanítani, azt semmiképpen sem adnám fel, jelentős részét lefoglalja az életemnek, sokat kapok a tanítástól.

- Korábban rengeteget filmezett. Készül most filmszerepre?
 
- Áh! Nincs film sem. Nem benne lenni abban, ami nincs, nem erény.

 

Máté Gábor

Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi tanár.

Egyik főszereplője volt a legendás kaposvári Marat halála című előadásnak. 1981-ben rendezőként is bemutatkozott, később elvégezte ezt a szakot is. 1987-ben szerződött a budapesti Katona József Színházhoz. A színház egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, színészként, rendezőként is nagy sikereket arat. 2011. február 1-jétől a Katona József Színház igazgatója, Zsámbéki Gábort váltva a poszton. 1993 óta tanít a Színművészeti Egyetemen. Kedvenc kikapcsolódása a jazzlemezek hallgatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!