Kultúra

2011.07.11. 13:58

Észrevenni a csodát - André Kertész képeinek hangulata Márai Sándort idézi

Balatonfüred - Az egyik legnagyobb magyar származású fotóművész, André Kertész alkotásaiból nyílt tárlat a hétvégén a Vaszary-villában.

Gaál Julianna

Mint minden nagy művész, André Kertész is egy örökké nyugtalan, önmagát kereső ember volt, aki saját nyugtalanságából egyedit tudott alkotni. A fotóiban lüktet az élet - fogalmazott a tárlat megnyitóünnepségén Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, aki André Kertész műveinek hangulatát Márai Sándor párizsi írásaihoz hasonlította.

Doncsev András, Balatonfüred alpolgármestere is Márait idézte beszédében, aki azt mondta: - Arra kell nevelnünk eszméletünket és szemléletünket, hogy a köznapiban, a környezőben, a mindennaposban is látni tudjuk az egyszerit és a csodálatosat. Mert a csoda legtöbbször egészen csendes. Ma is szükségünk lenne arra, hogy észrevegyük a csodát a mindennapokban, tette hozzá az alpolgármester, de ezt a látásmódot már csak a művészet őrzi meg a mai ember számára.

A megnyitóünnepség után Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum Igazgatója, a kiállítás rendezője tartott tárlatvezetést. Kiderült, André Kertész fotóművészi pályájának első felvétele, Az alvó fiú is látható a tárlaton, mely időrendben mutatja be az alkotó életének legfontosabb állomásait, feldolgozva budapesti, párizsi és New York-i korszakát is. André Kertész az első világháborúba is kamerával ment, de a hátország élete sokkal jobban érdekelte, mint az, ami a fronton történt. Hazajövetele után sokat nyaralt a rokonainál Szigetbecsén öccsével, aki valamilyen oknál fogva minden felvételen ruha nélkül látható.

A párizsi korszak adta meg a fotográfus művészi presztízsét, Amerikában nem igazán találta meg a helyét, azt az energiasűrítést, melyet Párizsban produkált, később már nem tudta visszahozni. Külön érdekesség, hogy nagyon hatékonyan dolgozott, van olyan 36-os tekercs, melyen három fő mű is található.

- André Kertész sovány, pesszimista, mogorva ember volt, aki felesége halála után két évig a lakásból sem jött ki. Gyászát úgy élte meg, hogy felesége személyes tárgyait fotózta, ez volt művészi életének utolsó korszaka - mondta Baki Péter.

A megnyitóünnepségen gitáron közreműködött Kéry Gábor.

 

A Vaszary-villa következő rendezvénye egy különleges aukció lesz a fővárosi Pintér Galéria jóvoltából július 16-án, szombaton. Az árverésen - melynek központi témája a Balaton, a 18. századtól napjainkig - számos művész alkotására lehet majd licitálni, és megvételre kínálnak majd olyan műtárgyakat is, amelyeket kortárs művészek kifejezetten erre az alkalomra készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!