Kultúra

2011.07.10. 09:02

Hagyományok Hegye: az életre kelő történelem

Pápa - A Hagyományok Hegye Egyesület apró lépésekkel, de összességében hatalmas munkával valósította meg a nagy célt: létrehoztak egy történelmi, néprajzi, és természetismereti központot az Öreg-hegyen.

Polgár Tibor

Munkájuk gyümölcsét legutóbb a Hagyományok Hegyén megrendezett, A Hegy napja elnevezésű nyílt napjukkal arathatták le az egyesület tagjai. Az esemény közel ezerötszáz érdeklődőt vonzott a Pápa határában található Öreg-hegyre, az egykori katonai lokátorállomás területére. Szemmel láthatóan jó úton halad tehát a három éve alakult egyesület, amely jelenleg húsz taggal büszkélkedhet, de több társegyesülettel karöltve szinte már szövetségként működnek. Így a tagság létszáma gyakorlatilag 200-300 fő között mozog.

- Pápán az Öreg-hegy már a történelmi időkben is lakott terület volt. A katonai lokátorállomás elköltözése után felszabadult és kihasználatlanná vált ez a térség, aminek a hasznosítását megpályázta az egyesületünk. Egy olyan kulturális, történelmi, néprajzi, és természetismereti központ kialakítását tartalmazta a hasznosítási terv, ami Észak-Dunántúlon még nem volt. Ebben találkozott a város vezetésének valamint a Hagyományok Hegye Egyesületnek az érdeke, célja: az általános- és középiskolás diákok számára egész napos elfoglaltságot jelentő, kulturális értékeket közvetítő programokat kell biztosítani. A tervünkre végül öt évvel ezelőtt rábólintott az önkormányzat - eleveníti fel a kezdeteket Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke.

A széles kiterjedésű hajdani katonai terület tökéletesen megfelel az elképzelések megvalósítására: keresve sem lehetne alkalmasabb környezetet találni az egykor itt élt avarok hétköznapjainak megelevenítéséhez, a magyar népi szokások, tradíciók bemutatásához, a gyalogos harci- és csatajelenetek, valamint a lovasbemutatók megrendezéséhez.

A Hagyományok Hegyén a természetismereti vonalat erősítve kialakították A Természet ösvényét, illetve az itt élt növény- és állatvilágot szemléltetve több mint százféle élőlényről helyeztek ki közel ötven ismertetőtáblát.

- A Természet útját tovább szeretnénk fejleszteni: további száz táblát szeretnénk még elhelyezni. Ezen az útvonalon aztán majd egy egész napos program keretében végigsétálunk a hozzánk érkező a gyerekekkel, akik így megismerkedhetnek a növényekkel és az állatokkal, illetve a gyógynövényekből készült készítményekkel, teákkal. Egy olyan környezetet építettünk fel, ahol a szülők és a nagyszülők is jól érezhetik magukat. A közös családi programok sajnos a mostani társadalomból már kiveszendőben vannak, ezen is szeretnénk változtatni. A mi közönségünk - az egyesületi tagokhoz hasonlóan - a manapság divatos virtuális világ mellett keresi a történelmi, néprajzi, természetvédelmi értékeket, ezeket kell megőrizni, és továbbadni a gyerekeknek - hangsúlyozza Tóth Kálmán, aki a céljaikra kitérve elmondta, a hagyományok megérzését, átélését, ápolását, és továbbadását rendkívül fontosnak tartják. Az idei tavaszon több mint ezer gyerek látogatott ki a Hagyományok Hegyére, az ősztől pedig a szervezők kisebb csoportokban ismét fogadják majd a fiatalokat.

 

Az egykor lokátorállomásként funkcionáló hajdani katonai terület érdekesség, hogy itt található Pápa legmagasabb pontja a maga 176 méterével. A Hagyományok Hegye további különlegességét jelenti: huszonnégy méter szintkülönbség van a terep legmagasabb és legalacsonyabb pontja között. Tóth Kálmán szavai szerint a területen az apró lépések taktikájával sikerült az elmúlt években épületeket rendbe hozni, újakat építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!