Kultúra

2011.07.20. 15:15

Korhatárjelzés: kisebb karikák, kisfiú ábra a képernyőn

Kétharmadára csökken a korhatárjelző ikonok mérete, és az óvodáskorúaknak kimondottan ajánlott műsorok külön jelölést kapnak a Médiatanács kedden elfogadott klasszifikációs ajánlása szerint.

Országos Sajtószolgálat (OS)

Szakmai, civil és a médiaszolgáltatókkal történt egyeztetéseket követően elfogadta a Médiatanács az úgynevezett klasszifikációs ajánlást, amely a jövőben iránymutatást ad a médiaszolgáltatók számára a korhatár-besorolások alkalmazásához.

Mostantól kisebbek és egységesek lesznek a korhatár-besorolást jelző karikák. A jelenleg használt piktogramokat korábban számos kritika érte: zavaróak, rontják a kép élvezhetőségét és beégnek. Ezeken változtatott a Médiatanács úgy, hogy az ikonok mérete a korábbiak kétharmadára csökken és a körvastagság is azonos, így a 16-osé vékonyabb lesz. A piktogramokat a képernyő bármelyik alsó sarkában elhelyezheti a szolgáltató. Ami nem változik, az a karikák áttetszősége és már megszokott színe.

Az új médiatörvény hatályba lépésével szigorodtak a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések is. Új elemmel bővült a korhatár-besorolási rendszer: a hat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriával, az úgynevezett 6-os karikával. Erre azért volt szükség, mert a gyermekek szellemi fejlődésében 6-7 éves kor körül - amikor a kisgyermekkorból az iskoláskor szakaszába lépnek – lényeges változások következnek be. Ezt a korábbi klasszifikációs rendszer "tizenkettes karikája", nem vette figyelembe.

További újdonság, hogy a jövőben megkülönböztető jelölést kapnak a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. Ezt mostantól a képernyő valamelyik alsó sarkában elhelyezett, rajzolt kisfiú-fej jelzi. A Médiatanács internetes szavazáson kérte az emberek véleményét a jelölésekről, és végül kiélezett versenyben a kisfiús ábra lett a befutó a maci és a kutya előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!