Kultúra

2011.08.31. 18:17

A zene minden műfaja szól a magyar dal napján

Szeptember 11-én, a magyar dal napján hét vidéki városban és tizenhét budapesti helyszínen, összesen csaknem negyven színpadon csendülnek fel a magyar zeneszerzők művei magyarul, magyar művészek előadásában. Szombathely és Zalaegerszeg is csatlakozott a vokális magyar zene országos ünnepléséhez.

Osváth Sarolta

Elkészült a magyar dal napja teljes programja, az ebből az alkalomból az óbudai Kobuci kertben  amely szintén az egyik helyszíne lesz a zenei eseményeknek  tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az idén Nyíregyháza nyerte el a magyar dal fővárosa címet, a szintén pályázó Szombathely előtt. Ettől a vasi város nem vesztette kedvét, sőt, a tavalyi nagy siker, a több mint ötezres néző-, illetve hallgatói tábor arra sarkallta a szervezőket, az Agora Kulturális és Turisztikai Központ munkatársait, hogy az idén is rangos zenei programmal lepjék meg a közönséget. A Fő téren az Agora színpadon már délután három órától szól majd a zene, változatos műfajokban megszólalnak a helyi zenekarok is. Este nyolctól az ország egyik legnépszerűbb underground bandája, az immár 25 éves sztárzenekar, a Pál utcai fiúk ad koncertet, majd a Mokka zenekar magyar slágerekkel szolgáltatja az utcabálhoz a talpalávalót. Tízkor tüzijáték búcsúztatja Szombathelyen a magyar dal napját.

Zalaegerszegen a Griff Bábszínház ad műsort a Hevesi Sándor Színház előtti téren, már délelőtt 11 órától. Mint Horváth Károly, a színház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, nyitottak az új zenés produkciókra, várják a partnerek jelentkezését a magyar dal napján is. Műsorukat a színház zenés repertoárjából állították össze, vendégük a kivételes tehetségű zenész, zeneszerző és énekes Nyeső Mari lesz.

A szabolcsi megyeszékhely  a magyar dal napja fővárosaként  tucatnyi színpadot állít, és a város szinte minden pontján szólnak majd a dalok. A nagyszínpad műsorát Presser Gábor nyitja meg, és a Dimenzió együttes utcabálja zárja. Mint megtudtuk, a magyar dal napja másnapján, szeptember 12-én, hétfőn pedig  Karácsony János rendhagyó énekórákat tart a helyi gyerekeknek. A fővárosban is számos izgalmas, különleges zenei kalandban lesz része annak, aki körbejárja a helyszíneket, eleve ingyen utazhatunk az idén is a Dallamos Villamoson, a 2-es és a 4-es vonalán.

DJ Dominique (Várkonyi Attila) jóvoltából a klubokban szeptember 11-én 0 órától hajnali egyig magyar dalok szólnak és ezzel kezdődik a nap, így a legkisebb kluboktól a legnagyobb szabadtéri helyszínekig szinte mindenütt találunk a magyar dal napját ünneplő programot. A magyar rock-, pop-, világ-, jazz, népi és komoly zene, az alternatív, a kezdő és sztár zenekarok és énekesek, szinte mindenki jelen lesz és hallható lesz valahol. A különböző helyszíneken  a fővárosban és vidéken  este nyolckor egyszerre felcsendül a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal, együtt éneklésre az ország bármely részéről lehet csatlakozni. Az idén 115 éves Vígszínház is ünnepel, felejthetetlen estét ígért sztárvendégekkel  mondta a a program elindítója, a színház zenei igazgatója Presser Gábor és Hegedűs D. Géza színész-rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!