Kultúra

2011.08.09. 06:45

Ír és magyar virtus

Veszprém - Kelta pogó. Hangszerek dübörgő kavalkádja. Fantasztikus hegedű és fuvola szólók. Őrült ír zene magyar köpenyben. Hangulatos koncerttel zárult a Világjava estek rendezvénye, ahol a Firkin nevű banda szolgáltatta a talpalávalót.

B. Virág Rita

Szolíd kezdés után az énekes jelzésére hirtelen minden megváltozott. Metamorfózis szempillantás alatt: a lágy dallamok kelta rockká lényegültek és máris a pörgős ritmus vette az uralmat. A jelenlévők többségét a tempó azonnal térdre kényszerítette, kevés olyan végtag akadt, amely mozdulatlan maradt volna a közel másfél órás koncerten.

Aki először járt Firkin bulin, annak az elképesztően fura mozgású énekes (Marthy Barna), valamint az alapító tag, egyben a fuvoláért, ír furulyáért felelős Péter János színpadi fellépése mosolyt csalt az arcára. Sőt mi több, vigyort is, mert kiderült, magas térdemelésben, de kígyómozgással, valamint röhejes pózokban is lehet fuvolázni, furulyázni és énekelni is. A baj utóbbival csupán annyi volt, sokszor nem is lehetett hallani a hangszerek őrült kavalkádjában - a kezdetben rabruhára emlékeztető csíkos ingben pompázó, kalapos énekes bizony sokszor öntudatlanul is erőlködött, igyekezett túlkiabálni a társakat.

Egyébként az is nyilvánvalóvá vált, a Firkin különleges stílusa, az ír, kelta zene felturbózott, magyaros változata igenis sokaknak bejön, hiszen komoly rajongótábor is elkísérte a Kanadában, Németországban és Ausztriában is valóban nagy népszerűségnek örvendő zenekart.

A koncerten a Firkin (amely kifejezés eredetileg folyadék mértékegységet jelent) mindent beleadott. Természetesen a legnagyobb slágereit mind-mind eljátszotta, így elhangzott például a Sailing way, az Over here, a Beggarman, vagy a Wild rover is.   A dalok közben fantasztikus hegedű szólók is felcsendültek, amelyek Virág Lili tehetségét dicsérik. De  Péter Jánosról is bebizonyosodott, mindent tud hangszereiről, és hozzá hasonló tempóban, ritmusban csak nagyon-nagyon kevesen képesek megszólaltatni a fuvolát, vagy furulyát.

A lendületes, dinamikus este gyorsan véget ért. Furcsa, hogy egyetlen dallam sem kúszott be az agyamba, nem volt mit dúdolgatni hazafelé. Inkább szaladtam, szökkentem, ugrottam. Firkin-módra.

 

A Firkin nevű zenekart 2008. őszén alapította a saját Péter János. Célja, hogy friss, dinamikus ír, kelta zenével minden korosztály számára kikapcsolódást, önfeledt szórakozást biztosítson. A tagok: Marthy Barna énekes, Göttinger Pál akusztikus gitár, Virág Lili hegedű, Péter János fuvola, ír furulya, Marczis Attila elektromos gitár, Szuna Péter basszus gitár és Juhász Róbert dob.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!