Kultúra

2011.09.12. 18:17

A szimbólumokká vált ikertornyok

Pápa - Egy kis mécses égett emlékeztetőül a vendégkönyv mellett. Mindazok, akik a Hemóban hétfő este nyílt kiállításon bejegyezték gondolataikat, egy pillanatra fejet is hajtottak 2001. szeptember 11-e áldozatai előtt.

Nagy Imre

Képeslapok, néhány nagyméretű puzzle, magyar- és külföldi kiadású könyvek, légifelvételek, fotódokumentumok, faliszőnyeg, festett porcelán bögrék és tányérok, használati-, dísz- és emléktárgyak, a tornyok tervezésének és építésének dokumentumai, telefonkártyák, falióra, újságcikkek példás rendje fogadta a látogatókat a kiállítás megnyitóján. A tárgyak közös vonása, hogy különböző formában örökítették meg a World Trade Center ikertornyait. Mindez egy pápai gyűjtő, Buzás Gyula munkájának, szenvedélyének volt köszönhető, aki egyben a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai csoportjának titkára.

- A tornyok 1973. áprilisi átadásukkor a világ legmagasabb épületei voltak. Nem véletlen, hogy három évtizeden át meghatározták New York látképét, és a város szimbólumaivá váltak. Aztán tíz évvel ezelőtt lerombolták a tornyokat, így aztán az esztelen terrorizmus és pusztítás jelképeivé lettek. Remélem, ez a kiállítás megfelelően feleleveníti mindannyiunk számára az ikertornyok emlékét, és a történelmi fordulónapnak számító szeptember 11-ét. Egyben méltó tisztelgés is lesz a közel háromezer ártatlan áldozat emléke előtt - mondta bevezetőjében Buzás Gyula.

A kiállítást Daniel P. Clark alezredes, a Nehéz Légiszállító Zászlóalj parancsnoka nyitotta meg, megosztva ünnepi gondolatait a közönséggel. Az alezredes beszédét egy, a 2001. szeptemberi tragédiát felidéző megható történettel zárta. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

 

Buzás Gyula körülbelül két éve gyűjti a WTC-vel kapcsolatos rekvizitumokat.

- A kiállítás véletlenül sem kívánna bármilyen módon állást foglalni, csak tárgyilagosan bemutatni a WTC élettörténetét, így emlékezve meg egy szimbólummá vált építészeti alkotásról, egy történelmi korszakról, és természetesen a 2001. szeptember 11-i események közel háromezer áldozatáról - vallja a gyűjtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!