Kultúra

2011.09.01. 17:46

Digitális korszakváltás

Szentgál - Tanévnyitóval egybekötött projektzáró rendezvénnyel avatták fel szerdán a Lőrincze Lajos Általános Iskola új informatikai eszközeit.

Győrffy Árpád

A tanévvel kapcsolatos tudnivalók ismertetése, a diákok és külön az elsősök köszöntése után Garai György igazgató felidézte azokat a két és fél évtizeddel korábbi időket, amikor az első kezdetleges számítógépekkel dolgozni kezdtek az iskolában. Akkor ezekkel nagyon megelőzték a kor általános technikai színvonalát, hisz még stencilgéppel másoltak, mechanikus írógéppel írtak, kurblis készülékkel telefonáltak - mutatta be az akkori viszonyokat.

Amilyen gyorsan akkor ideértek az első gépek, a mostaniakra éppen négy évet kellett várni a 2007 júniusában meghozott kedvező pályázati döntés után. A mintegy kilencmillió forintos támogatásból hat digitális táblát kaptak a hozzájuk tartozó laptopokkal és projektorokkal, nyolc asztali számítógéppel és egy szervergéppel gazdagodott az iskola informatikai rendszere. A csomag része volt két speciális billentyűzet és egy fejjel vezérelhető "egér" a végtagsérült tanulóknak, valamint egy feleltetőgép, amivel harminc diák egy időben, de egymástól függetlenül adhatja meg a szerinte helyes választ a gép által feltett kérdésekre.

Az új eszközök munkába állításának jelentőségéről Istvánfalvi Sándor polgármester és dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő beszélt. Iskolai használatuk lehetőségeit Vida Mariann pedagógus mutatta be, majd a szülők több teremben megismerkedhettek használatukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!