Kultúra

2011.09.17. 13:00

Hagyományok újjáélesztői - Színvonalas munkák érkeztek a pályázatra

Balatonalmádi - A korábbi évekhez képest kevesebb alkotás érkezett be az országos ifjúsági népi kézműves pályázatra, érzékelhető a művészeti szakközépiskolák, szakiskolák, szakkörök hiánya.

Halmos György

Erről Cz. Tóth Hajnalka hímző, a Népművészet mestere beszélt az országos pályázat hímzés, csipke, viselet, népi ékszer kategóriájának értékelése kapcsán szombaton. A Balaton-parti város egyébként hetedik alkalommal ad helyet az előbb említett kategóriák versenyének. Szólt arról, hogy a pályázatra összesen 31 alkotás érkezett, húsz egyéni alkotótól és tizenegy közösségtől.

– Az anyag egészére jó színvonal jellemző, azonban a viseletre nem csak a kevés pályamunka, hanem a változatosság hiánya is jellemző.

A kategóriánkénti elemzésből kiderült, hogy a zsűri sok értékes, új ötlettel találkozott a hímzések között. A díszített textíliák kivitelezése igényességről, komoly technikai felkészültségről árulkodnak. A csipkealkotások kapcsán azt jegyezte meg, nemcsak mennyiségében több, de minőségében is jobb. A népművész sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy viseletben a korábbiakhoz hasonlóan kevés érkezett be. Cz. Tóth Hajnalka a népi ékszerek kategóriával kapcsolatban azt emelte ki, hogy a 16-25 év közötti korosztály gyengébb anyaggal pályázott, mint a fiatalabbak.

A rendezvény dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta beszédében. Úgy vélekedett, hogy a hagyományőrzés egy vezérfonalhoz hasonlítható, az a tudás, amit a generációk átörökítenek; ezért nem szabad, hogy megszakadjon.

A rendezvényen néptáncosokon kívül a Kósa György Városi Zeneiskola növendékei léptek fel.

 

A pályázat nyertesei: Hímzés kategóriában első díjat kapott Rajeczki Kitti (Békéscsaba), Molnár Dóra (Kóny), Szemerey Janka (Lajoskomárom), a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola textil szaka és a Kalocsai Református Egyház Timoteus csapata, a Sárándi Szűrrátétes Csoport. Csipke kategóriában Kövesi-Nagy Katalin Mohács). Viselet kategória második helyezet Kövessi Erzsébet Általános Iskola (Esély). Népi ékszer kategória Németh Tamara (Kerepes), Általános Művelődési Központ gyöngyfűző szakkör (Tápiószőlős).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!