Kultúra

2011.09.17. 13:00

Hagyományok újjáélesztői - Színvonalas munkák érkeztek a pályázatra

Balatonalmádi - A korábbi évekhez képest kevesebb alkotás érkezett be az országos ifjúsági népi kézműves pályázatra, érzékelhető a művészeti szakközépiskolák, szakiskolák, szakkörök hiánya.

Halmos György

Erről Cz. Tóth Hajnalka hímző, a Népművészet mestere beszélt az országos pályázat hímzés, csipke, viselet, népi ékszer kategóriájának értékelése kapcsán szombaton. A Balaton-parti város egyébként hetedik alkalommal ad helyet az előbb említett kategóriák versenyének. Szólt arról, hogy a pályázatra összesen 31 alkotás érkezett, húsz egyéni alkotótól és tizenegy közösségtől.

– Az anyag egészére jó színvonal jellemző, azonban a viseletre nem csak a kevés pályamunka, hanem a változatosság hiánya is jellemző.

A kategóriánkénti elemzésből kiderült, hogy a zsűri sok értékes, új ötlettel találkozott a hímzések között. A díszített textíliák kivitelezése igényességről, komoly technikai felkészültségről árulkodnak. A csipkealkotások kapcsán azt jegyezte meg, nemcsak mennyiségében több, de minőségében is jobb. A népművész sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy viseletben a korábbiakhoz hasonlóan kevés érkezett be. Cz. Tóth Hajnalka a népi ékszerek kategóriával kapcsolatban azt emelte ki, hogy a 16-25 év közötti korosztály gyengébb anyaggal pályázott, mint a fiatalabbak.

A rendezvény dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozta beszédében. Úgy vélekedett, hogy a hagyományőrzés egy vezérfonalhoz hasonlítható, az a tudás, amit a generációk átörökítenek; ezért nem szabad, hogy megszakadjon.

A rendezvényen néptáncosokon kívül a Kósa György Városi Zeneiskola növendékei léptek fel.

 

A pályázat nyertesei: Hímzés kategóriában első díjat kapott Rajeczki Kitti (Békéscsaba), Molnár Dóra (Kóny), Szemerey Janka (Lajoskomárom), a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola textil szaka és a Kalocsai Református Egyház Timoteus csapata, a Sárándi Szűrrátétes Csoport. Csipke kategóriában Kövesi-Nagy Katalin Mohács). Viselet kategória második helyezet Kövessi Erzsébet Általános Iskola (Esély). Népi ékszer kategória Németh Tamara (Kerepes), Általános Művelődési Központ gyöngyfűző szakkör (Tápiószőlős).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!