Kultúra

2011.09.17. 13:07

Megáldották a szeptember elején megnyílt evangélikus óvodát

Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda nyílt Veszprémben, melyet szombat délelőtt Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület nyugalmazott püspöke áldott meg.

Balla Emőke

Örömhír. Ezzel a névvel jelzi keresztyén elkötelezettségét az óvoda. Örömhír, görögül evangélium, erről a szóról kapta nevét az evangélikus egyház. Az örömhírt szeretnék hirdetni az óvodás gyermekeknek és szeretnék, ha ez áthatná mindennapjaikat, együttléteiket, az óvoda légkörét. Ezzel az örömhírrel szeretnének megszólítani sok szülőt és gyermeket.

Az egyházi óvoda megáldásán a kisgyermekek is műsort adtak, énekeltek Isten szeretetéről, melyről Ittzés János püspök is prédikált. "Úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta."

Az ünnepi alkalmon megáldották az óvodásokat és az intézményben dolgozó munkatársakat, az istentiszteletet követő közgyűlésen köszöntők hangzottak el. Porga Gyula, Veszprém polgármestere örömét fejezte az óvoda indulásával kapcsolatban, felidézte az elmúlt éveket, a megbeszéléseket, amit az előző ciklusban még alpolgármesterként folytatott a gyülekezet vezetőivel.

Az evangélikus óvoda a volt alternatív általános iskolában kezdte meg működését - a város vezetése az épületet átadta használatra a gyülekezetnek. Az átépítés több mint hét millió  forintjába került a gyülekezetnek, a gyülekezeti tagok által végzett többszáz óra társalmi muankával további hárommillió forintot szántak az óvoda céljaira. Legalább 80 ember végzett áldozatos munkát, időt és fáradságot nem kímélve. A megvalósulást támogatta a finnországi és a bajorországi testvérgyülekezet, Varnus Xaver orgonaművész két évvel ezelőtti veszprémi koncertjének bevételét ajánlotta fel.

Az óvoda szeptember 1-én egy csoportttal indult, a gyülekezet jövőre szeretné bővíteni az intézményt, melynek fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!