Kultúra

2011.09.22. 15:52

Tanítanak a színészek

Veszprém - Élmény - kibontakozás - fejlesztés címmel indított komplex kulturális programot a Pannon Várszínház a minap.

Szabó Zsuzsanna

A társulat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által még 2010-ben kiírt Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása című pályázaton nyert közel tizenegy és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást. Az oktató, ismeretbővítő foglalkozások és programok idén szeptemberben kezdődnek és 2012 júniusáig - két tanévig - tartanak, melyen óvodások, általános iskola felsősei és hátrányos helyzetű tanulók vesznek részt.

A projekt nyitórendezvényén elhangzott, a Pannon Várszínház és tagjai a program során a színművészet eszközeivel juttatják a gyerekeket kultúrtörténeti, történelmi és helytörténeti ismeretekhez. A közös produkciók  versmondás, színjátszás  és élményszerű foglalkozások keretén belül a gyerekek maguk is részeseivé válnak a történelemnek, és megismerhetik városuk, lakóhelyük helyi értékeit.

Ennek érdekében öt oktatási intézményben tart témanapokat és vetélkedőket a társulat hat tagja, Vándorfi László, Egyed Brigitta, Kiss T. István, Kiss Dávid, Zayzon Csaba és Stefancsik Annamária. A hat témafelelős színművész egy-egy történelmi, kultúrtörténeti korszakot, azok történéseit, ismert személyiségeit elevenítik fel a nevelési-oktatási intézmények apróságaival, diákjaival  karöltve.

A projektben részt vevő veszprémi intézmények a Bárczi Gusztáv Általános és Speciális Szakiskola, a Ringató Óvoda, a Deák Ferenc és a Kossuth Lajos Általános Iskola, valamint a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola hatodik, hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjai.
 
A projekt nem titkolt célja nemcsak a fiatal korosztály ismereteinek bővítése, a kreativitás, valamint a konfliktuskezelő képesség fejlesztése, de egy, a színház mint művészeti ág iránt érdeklődő, leendő színházlátogató nemzedék (ki)nevelése, oktatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!