Kultúra

2011.10.07. 18:14

Ma is példakép lehet a névadó

Veszprém - Százharminc évvel ezelőtt, 1881. október 10-én született Kittenberger Kálmán, az állatkertünk névadója.

Varga Ibolya

Az alkalomból megkoszorúzták Kittenberger Kálmánnak az állatkert főbejáratánál elhelyezett szobrát. A jelenlévőket elsőként Török László, az állatkert igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a megemlékezés után az állatok világnapja alkalmából versenyt szerveznek.

A névadóról Tengerdi Győző, a HM Veszprémi Erdőgazdaság vezérigazgatója emlékezett meg. Kittenberger Kálmán szegény családban született, ezért tanulmányait többször meg kellett szakítania. Természetszeretete predesztinálta arra, hogy zoológus, vadász, szakíró és egyik legjelentősebb Afrika-kutatónk legyen. A Magyar Nemzeti Múzeum afrikai állattani anyagának a nyolcvan százalékát ő gyűjötte, háromszáz állatfajt írt le és negyven állatfajnak a rendszertani neve valamilyen formában emlékeztet rá. Szerkesztője, majd tulajdonosa volt az európai színvonalú vadászújságnak, a Nimródnak. Fekete István író nagy teherbírású, végtelenül szerény emberként jellemezte. Az 1958-ban megnyílt veszprémi állatkert méltán vette fel az abban az évben elhunyt Kittenberger Kálmán nevét.

A koszorúzás után Csizmadia Károly zoopedagógus emlékezett meg a névadóról. Ezt követően a csöpögő eső ellenére megtartották az általános iskolásoknak az állatok világnapja alkalmából szervezett vetélkedőjét. Ezen a Vetési Albert Gimnázum diákjai és a Pannon Egyetem hallgatói segítettek a szervezőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!