Kultúra

2011.12.08. 09:42

102 éves a legelső Hamupipőke film

Százötven éve, 1861. december 8-án született Párizsban Georges Mélies francia filmrendező, az első európai filmstúdió megépítője.

Napló Online


Jómódú cipőgyáros családból származott, klasszikus műveltséget szerzett, művészeti iskolát végzett, különösen a díszlettervezés és a bábjáték érdekelte. Egy londoni útján keltették fel figyelmét az illuzionista mutatványok, így hazatérve a bűvészetet kezdte tanulmányozni. Egy jó házasság és a sikeres családi vállalkozás lehetővé tette, hogy megvásárolja a Robert Houdin Színházat Párizsban. Mélies élete ettől kezdve a színpad körül forgott, minden idejét illuzionista mutatványai tökéletesítésének szentelte.


Nézze meg az 1902-es Utazás a Holdba című alkotást, melyet a filmtörténelem az első sci-fi filmek közé sorol.



Amikor 1895. december 28-án a Lumiere-fivérek megtartották első filmvetítésüket, Mélies már elég ismert volt a szórakoztató iparban ahhoz, hogy a meghívottak között foglalhasson helyet. A látottak nem hagyták nyugodni, de a feltalálók nem akarták eladni neki a "csodálatos szerkezetet", a cinématographe-ot. Mélies nem adta fel: a brit feltaláló Robert W. Paultól megszerezte az Edison találmányán alapuló kinematoszkópot, a modern filmvetítők ősét, és hamarosan kamerát is konstruált - ezt baráti körben "gépfegyverként" emlegette a szerkezet által keltett zaj miatt.
   
1896 májusában forgatta első filmjét, amelyet színházában mutatott be, s még abban az évben filmgyártó vállalatot alapított. Mélies volt az első, aki forgatókönyv alapján készített "cselekményes" filmeket, de nevét másként is beírta a filmtörténetbe. 1896 őszén egy Párizs utcáin forgatott, amikor megakadt a kamera filmtovábbítója, a munkát csak a film kibogozása után tudta folytatni. Előhíváskor meglepve konstatálta, hogy az ominózus ponton egy busz halottaskocsivá, egy nő pedig férfivé változott. Mélies rájött, hogy a filmmel manipulálni tudja az időt és helyszíneket, s nekilátott a speciális effektusok kidolgozásának. Nevéhez fűződik az első kettős exponálás, az első osztott képernyő és az első "eltűnés" alkalmazása.


A legelső Hamupipőke filmet 1899-ben készítette Georges Mélies. Nézze meg az 5 és fél percet produkciót!



Mélies 1897-ben megépítette az első európai stúdiót, ahol saját maga által festett, hihetetlenül gazdag, rokokó díszleteket állított fel. Élete során több mint 500 filmet rendezett, fényképezett, sokban a főszerepet is eljátszotta. Keze alól kikerültek drámai történetek és reklámfilmek, szatírák és rémfilmek, de aktuális eseményeket is feldolgozott, például a Dreyfus-ügyet. Leghíresebb alkotása a Verne regényén alapuló, 1902-ben készült Utazás a Holdba, amellyel megteremtette a sci-fi film műfaját.
   
Filmjeinek varázsa egy idő után megfakult, a versenyt nem bírta a nagy amerikai és francia stúdiókkal. Anyagi nehézségei miatt stúdióját varieté-színházzá alakította, és ott folytatta színpadi karrierjét, ahol a filmkészítés előtt abbahagyta. 1923-ban csődbe jutott, a szívének oly kedves Houdin Színházat lebontották, nevét szinte elfelejtették, filmjeinek nagy része elkallódott, megsemmisült. Játékárusként tengette napjait, de szerencséjére még életében felfedezték filmtörténeti jelentőségét. 1931-ben becsületrenddel tüntették ki, és bekerült a filmesek nyugdíjasotthonába.


Mélies 1986-ban rendezte a Le Manoir du diable című rövidfilmjét, mely egy elátkozott kastélyban játszódik.



Georges Mélies 1938. január 21-én halt meg Párizsban. Élete és művészete sokakat megihletett, legutóbb Martin Scorsese tisztelgett előtte Hugo című filmjével, amelyben Mélies-t Ben Kingsley alakítja.


A Hugo című 2011-es film bemutatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!