Kultúra

2011.12.13. 08:22

Anyát és fiát vallatták - Karádi Éva és Varró Dániel életéről, hivatásáról

Veszprém - A Párosírás című irodalmi esten ez alkalommal Karádi Éva szerkesztő és fia, Varró Dániel költő vallott életéről, hivatásáról.

Szabó Zsuzsanna

A Párosírás-estek két házigazdája Csapody Kinga irodalmár és Szabó Tibor Benjámin író. Irodalmi témájú beszélgetéseikre két, valamilyen szállal egymáshoz kötődő személyt hívnak meg és kérdeznek. Legutóbb Karádi Éva, a Magyar Lettre Internationale nevű európai kulturális folyóirat szerkesztője, filozófia magyar szakos tanár és fia jött el, a főként gyermekeknek szóló köteteivel népszerűvé vált Varró Dániel.

A beszélgetés elején azt tudtuk meg, a kicsi Varró első találkozása az irodalommal akkor volt, amikor édesanyja főként Weöres Sándortól és Arany Jánostól olvasott fel, bár a költő szerint az ennél komolyabb, meghatározóbb élménye gimnazista korában egy Parti Nagy Lajos-féle felolvasóesthez köthető. A költő ebben viszont jóval megelőzte szüleit, hiszen ő már kisfiának pocaklakó korában is olvasta Toldi szerelmét és Adyt.



Karádi Éva elárulta, fiát eleinte "hasznosabb" út felé próbálta terelgetni, ám hiába mondta neki, hogy legyen inkább bankár, a már gimnazistaként is írogató, műfordító fiú végleg az irodalomé lett.

Eddig öt kötete jelent  meg, a sort a Bögre azúr nyitotta. Mint mondja, pályája szerencsésen alakult, hiszen nem "kellett kilincselnie". A kritikák megviselik, de a gyerekek és a szülők kedvező  visszajelzései  mindig  megerősítik őt abban, hogy "talán mégis jó költő vagyok".  Az egykori Sárkányfű nevű alkotói csoport munkásságáról - ahol többek közt olyan ismert kortárs költők voltak társai, mint Grecsó Krisztián vagy Karafiáth Orsolya  elmondta, a szerkesztői ülések kocsmában ülve, sörözgetésben merültek ki. Hozzáteszi, benne már akkor élt a vágy, hogy "ennél komolyabban foglalkozzam az irodalommal".

 

A Párosírás című irodalmi programsorozat előző vendégei Garaczi László író és felesége, Nagy Ildikó Noémi műfordító, majd Dragomán György író és párja, Szabó T. Anna költők voltak. A következő rendezvényt jövő februárra tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!