Kultúra

2011.12.15. 08:53

Élményszerű tanulás

Veszprém - Gyermekélet, gyermeklélek a háborúban címmel tartott rendhagyó történelemórákat Egyed Brigitta, a Pannon Várszínház színművésze.

Szabó Zsuzsanna

A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában zajló háromszor negyvenöt perces interaktív foglalkozások célja a háborús hétköznapokba való bepillantás, a történelem bemutatása és feldolgozása gyerekszemmel.

A foglalkozáson Egyed Brigitta, a Pannon Várszínház színésze először részleteket vetített a Valahol Európában és az Abigél című filmekből, valamint deportált gyerekekről. Ezt követően a diákoknak különböző feladatokat kellett megoldaniuk, például a megszólaló légisziréna hangjára tizenöt másodperc alatt a  kijelölt óvóhelyre kellett menekülniük, majd kenyeret harmincfelé igazságosan szétosztaniuk. Végül még egy saját maguk rendezte háborús darabot, drámajátékot is el kellett játszaniuk.


A színésznő érdeklődésünkre elmondta, a gyerekek rendkívül együttműködőek voltak, és viszonylag sok kérdésre tudtak válaszolni.
- Úgy gondolom, a gyerekek, bár próbáltam velük játékosan körbejárni a háború történéseit, azért érezték a téma súlyát. S látszott, hogy míg a gyerekeket sokszor már felnőttként kezelik, azért imádnak játszani.

- Nagyon hasznosnak tartom ezt a kezdeményezést, látszott, hogy a tanulók rendkívül élvezték. Ez az, amire a rövid tanórákon sajnos nem jut időnk, pedig hasznos lenne. Az egy dolog, amit a gyerekeknek a tankönyvekből megtanítunk, de így teljesen más, személyesebbé, élvezhetőbbé vált számukra a történelem  - fejtette ki véleményét Pintér Zsuzsa, a részt vevő diákok irodalomtanára. A foglalkozás egy - csaknem 11,5 millió forintból megvalósuló - pályázat részeként jött létre, amelynek célja az iskolások komplex kulturális fejlesztése, az élményszerű, kreatív tanulás és ismeretbővítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!