Kultúra

2011.12.20. 08:34

Mezítláb az úton

Keszthely - "Négy évtizedes újságírói munka után vonultam nyugdíjba. Búcsúztatásomon még azok is részt vettek, akik nem kedveltek..." Nemesbüki András vall így magáról.

Arany Horváth Zsuzsa

Őszinte irigységgel adózom az idős pályatársnak, aki most újabb elbeszélésválogatással lepte meg olvasóit, s e sorok íróját sem hagyta ki, amikor postára tette új könyvét. A lapkészítőként Veszprémben magának nevet szerzett, de már régóta Keszthelyen élő Nemesbüki András korábban a Bál a szőlőhegyen címmel megjelent kötetében tallózott újságírói évtizedei alatt írt irodalmi riportjai, novellái, elbeszélései között. Most ezt folytatta Mezítláb az úton címmel. És ezért vagyok én egy kicsit irigy. Mert elgondolkodtat, vajon a foglalkozásunkból adódó napi hírközvetítő robot hordalékaként van-e az ember tarsolyában annyi történet, annyi sztori, amely évtizedek múltán is olvasmányként lenne kínálható? A riporter ugyanis többnyire a perc embere.

De az már biztos, hogy Nemesbüki András életművében van számos színes eset, amelynek papírra vetett változatai harminc-negyven év után is felkeltik az érdeklődést.

Például azok, amelyek a régi gombászásoknak, aratásoknak, disznóöléseknek, káposztatiprásnak, búcsúi báloknak állítanak emléket, tehát csupa olyasminek, ami a mai falusi életből lassan végképp tovaszökik. Felidézi a hordós savanyú káposzta házi készítésének kezdeteit, a felszelt zöldség lábbal tiprását, pontosabban azt, amikor gyerekként először bízták rá ezt a feladatot. Gazdag élményanyagú szerzőnk tisztelete jeléül felidézi a veszprémi költő, Cserhát József alakját, aki segítette, támogatta irodalmi ambícióinak megjelenítésében. Így juthatott el jó pár írása országos napi- és hetilapokhoz is, nem beszélve az önálló szerzői estekről, amelyeket a Cserhát vezette városi írókör égisze alatt szerveztek számára.  Nemesbüki András a friss kötet utolsó fejezeteiben végül volt kollégái arcélét is felvillantja, megcsillantva anekdotázó stílusát, fricskázó kedvét. 

 

A szerző magánkiadásban megjelent könyveiből többek között a keszthelyi könyvtárban találnak az érdeklődők példányokat. Sajnos az író-olvasó találkozókra egészségi okokból ma már nem vállalkozik. Pedig bizonyára sokat tudna még mesélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!