Kultúra

2012.01.17. 07:20

A torinói ló volt a befutó Palms Springsben

Tarr Béla A torinói ló című alkotása nyerte el a 23. Palm Spring-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) az év legjobb idegen nyelvű filmalkotásának járó díját - közölte internetes kiadásában a Movie City News.

MTI

Január 5. és 16. között megrendezett fesztiválon 73 országból nevezett 188 filmet néztek meg, köztük 40-et az idei Oscar-díjra jelölt 63 idegen nyelvű alkotásból. A zsűri indoklása szerint Tarr Béla filmje az elismerést "szigorának ereje és a víziójához iránti radikális elkötelezettsége" miatt érdemelte ki.

A Mercedes-Benz-közönségdíjat az elbeszélő játékfilm kategóriában a kanadai Ken Scott Starbuck című filmje kapta, a dokumentumfilmeknél a nézői elismerésen és az ezzel járó John Kennedy-szoborban két amerikai alkotás, a Judy Chaikin rendezte The Girls in the Band, valamint Bobbi Birleffii és Beverly Kopf által jegyzett  Wish Me Away kapta.

A FIPRESCI legjobb férfi főszerelőnek járó díját Matthias Schoenaerts kapta a Michaël R. Roskam rendezte, Bikafej című belga filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női színésznek járó elismerést a vasárnap Beverly Hillsben Golden Globe-bal jutalmazott iráni alkotás, az Asghar Farhadi által filmvászonra vitt Nader és Simin - Egy elválás története női szereplői - Leila Hatami, Szareh Bajat és Sarina Farhadi - kapták.

Az elsőfilmesek Új Hangok/Új Víziók díjával a szlovák Zuzana Liová Ház című alkotását ismerték el, amelynek főszereplője Bárdos Judit szlovákiai magyar színésznő.

A John Schlesinger-díjat a mexikói Tatiana Huezo Sanchez El lugar más pequeno (A legkisebb hely) című filmje, a HP Határok Áthidalása elismerést pedig az olasz Emanuele Crialese rendezte Terraferma (Szárazföld) nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!