Kultúra

2012.01.03. 17:58

Biztos a Hemo jövője

Veszprém - Hosszú távon is biztosított a Helyőrségi Művelődési Otthon, azaz a Hemo jövője, hiszen a veszprémi önkormányzat a közművelődési színtér központi épületeként számol az intézménnyel, tárgyalnak is az átvételéről.

Szabó Péter Dániel

Brányi Mária,  a megyeszékhely alpolgármestere mondta el kérdésünkre mindezt. Az önkormányzatot egyébként már korábban megkereste a honvédelmi minisztérium hadfelszerelési és vagyonfelügyeleti főosztálya, akik a tervezett átadás-átvételt és az előzetes tárgyalásokat koordinálják.

- Annyi bizonyos, a Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. jogutód nélküli felszámolása megtörtént, s ugyan a szándék megvan a város részéről a térítésmentes átvételre, ám eddig nem értünk végére az egyeztetéseknek. Jelenleg még a honvédség a fenntartó, a jövő héten újabb tárgyalás vár ránk a minisztérium illetékeseivel az átvételről - mondta el az alpolgármester asszony.

Az intézmény működtetése egyébként jelentős terhet ró majd a városra, becslések szerint éves szinten közel 50 millió forintot is jelenthet ez a megyeszékhely költségvetésében, számolva azzal, hogy olyan kihasználtsággal és annyi bevétellel működik a Hemo, mint a korábbi honvédelmi fenntartásban.

- Ugyan az épület jó állapotban van, ám a színházteremben szükség lenne felújításokra. Ahhoz, hogy például a Városi Művelődési Központ hang- és fénytechnikai szintjét elérje a Hemo, fejlesztésekre van szükség, ám ennek a pontos költségeit még nem ismerjük. Már decemberben valamennyi, az intézményben működő csoporttal felvettük a kapcsolatot, s egyeztettünk a jövőről is - tette hozzá Brányi Mária.

Egyvalami biztos, a veszprémi közművelődési színtéren központi épületként számol az önkormányzat a Hemóval, s arra törekszünk, hogy a lehető legjobb kihasználtsággal működjön. Ennek jegyében lehetőség nyílhat például arra is, hogy a jelenleg a VMK-ban működő csoportok egy része is itt kapjon helyet.

- A Hangvilla 2013-as átadását követően új struktúra lép életbe, erről 2012 első felében részletes működési tervezetet mutatunk majd be a képviselő-testületnek. Lényege, hogy a kultúrára szánt forrásokat nem elsősorban az épületek felújítására és működtetésére szeretnénk elaprózni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy ezek a források műsorokban, produkciókban, s művészeti munkában jelenjenek meg.

 

Veszprém jövőbeli kulturális koncepciójában a 2013-ra elkészülő Hangvilla mellett a súlypont a VMK-nál jobb működtetési feltételekkel rendelkező Hemón lesz. Arra ugyanis nem lát jelenleg esélyt az alpolgármester asszony, hogy felújítsák a művelődési központ épületét. Ráadásul, tette hozzá, az anyagi lehetőségek sem arra ösztönzik a várost, hogy évről évre több intézményt vegyen át és működtessen tovább saját forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!