Kultúra

2012.01.23. 19:36

Hol húzódnak a határok?

Balatonfüred - Mi is az a közművelődés, mi a dolga az államnak és a kulturális intézményeknek? Erre próbáltak válaszokat keresni a megszólalók egy pénteki fórumon.

Győrffy Árpád

A megye minden részéből, de még távolabbról is érkezett közművelődési dolgozóknak, kulturális ügyekkel foglalkozó önkormányzati szakembereknek, civil szervezetek képviselőinek bevezetőben Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára beszélt arról az orszá- gos programsorozatról, melynek keretében a hazai közművelődés helyzetéről gyűjtöttek véleményeket a készülő nemzeti közművelődési stratégia alapelveihez.

Zámbori Péter, a Városok, Falvak Szövetsége titkára a minisztériuméval hasonló célú akciójuk tapasztalatairól számolt be. Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere városuk kulturális örökségéről, annak megőrzéséről beszélt. Nagyon fontos, hogy minden érték a lehető legtöbb emberhez eljusson, hangsúlyozták.


 
A balatonfüredi beszélgetést vezető Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere az eddigi fórumok tapasztalataira is építve úgy vélte, hogy azok a települések tudnak virágozni a nehezebb időkben is, ahol az önkormányzatok partnerként építenek a civil szervezetekre a kulturális munkában, ahol megfelelő támogatást adnak ehhez.

Csabai Tibor, a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület képviselője saját példájukkal bizonyította ugyanezt.   A 1948-as kitelepítés után 40 évig a világtól elzárkózva élő Magyarpolány azért válhatott újra virágzó településsé, mert a kívülről beköltözött értelmiségiek is a helyi közösséget fogták fel alapként. Egy ilyen közösség mindent meg tud oldani, ha megfelelő külső szakemberek segítik, ha vannak olyanok, akik a lelkesedésre építve  irányítani tudják a munkát  - állította az egyesület képviselője.


Egyértelmű lehet az  állami felelősség

Halász János szerint  a közművelődést  kiterjesztetten kell érteni, nem leszűkítve  intézményekre. A koncepció nem akar állami beavatkozást gyakorolni a helyi közösségek éle- tére, de egyértelművé teszik, hogy az állam fele-lősséget és feladatot vállal a kulturális ágazatért. Választ akarnak adni arra, hogy hol húzódnak az állami szerepvállalás hatá-rai, mik az aktuális feladatok, milyen fejlesztési lehetőségek vannak uniós és hazai pénzből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!