Kultúra

2012.01.19. 17:56

Öröm és bánat - Kiss Endre új könyvéről és a városról

Veszprém - Dr. Kiss Endre legújabb kötetéről és a város teljesítményéről is elmondta véleményét az Utas és holdvilág antikváriumban szervezett beszélgetésen.

Balla Emőke

Tárgyilagos és vállalható könyv, szép és bátor vállalkozás, fogalmazott az este egyik résztvevője. Tények és árnyak, avagy a Királyné könnyei címmel jelent meg dr. Kiss Endre legújabb könyve, amely összegzése Veszprém két évtizedének. A helytörténeti kötethez a szerző forrásként lapunk korábbi számait választotta. A Napló archív írásaiból indult ki; amit nem támadtak sajtóhelyreigazítási perben, tényként el lehet fogadni.

Dr. Kiss Endre könyvét "nem hangtompítóval írta", érezte, hogy nagy port ver majd fel, de arra nem számított, hogy azt ilyen sokan szeretnék megvásárolni (a kötet a Napló Szabadság téri ügyfélszolgálati irodájában is kapható - a szerk). Az Utas és holdvilág antikváriumban beszélgetőtársa, Brassai Zoltán író, irodalomtörténész, középiskolai tanár a megjelent véleményekről, kommentekről ("nem tud írni", "költőcske", "így akar respektet szerezni", "fogalmazvány") faggatta a szerzőt, aki úgy válaszolt: igaz, hogy nem író. Senki nem mondta neki, senki nem hívta fel őt azzal, hogy hazudik. Ragaszkodott a tényekhez, van (mindig volt) véleménye, amit barátai eddig is ismertek, most a szélesebb közönséggel is megosztotta. Tévedés lehet a könyvben, előfordul, hogy másként látja a dolgokat. Mondták rá, hogy cinikus, szerinte a korszak volt cinikus. Ő azt szerette volna, ha kötete sajátos, eredeti. Szólt arról, hogy emlékezete három-négy évet "csúszott"; bár végigélte a város elmúlt húsz évét, emlékezete néha máshová helyezte az eseményeket, a cikkeket átlapozva minden a helyére került. A könyv készítésével áttekintette az elmúlt két évtizedet, jelentős húsz év volt Veszprém ezeresztendős történelmében.

A város teljesítménye az elmúlt húsz évben gyenge közepes, idézte Brassai Zoltán a szerzőt, aki a szerdai beszélgetésen helyesbített: erős kettes. Megindokolta, miért, utalva más - megyei és megyehatáron kívüli - városok fejlődésére. Szerinte a városért és nem párt alapon kellene politizálni, 1990-től a dr. Horváth Balázs és Dióssy László közti ellentét kedvezőtlen irányba befolyásolta a fejlődést, konfliktusuk sok erőforrást vont el a várostól. Dr. Kiss Endre elemezte a különböző kormányzati ciklusokat; Veszprém akkor is elbukott pályázatokat, amikor a kormány és a városvezetés azonosan politizált. Veszprém jóval a lehetősége alatt teljesített, a helyi országgyűlési képviselők nem alakítottak ki egységes álláspontot, a hibákat mindig külső okokban keresték. A megvalósult fejlesztéseknek évekkel korábban kellett volna megvalósulniuk. A könyv alcíme: A királyné könnyei. Örömkönnyek is vannak, de a királyné többet sír bánatában, mint örömében.

 

Dr. Kiss Endre szerint két terület volt, ahol Veszprém jól teljesített az elmúlt húsz évben: a kultúra és a sport területén. Az Európa élvonalába, a legjobbak közé tartozó kézilabdacsapat messze vitte a település hírét, Veszprém gazdag és sokszínű kultúrájára is építeni lehet. A Pannon Egyetem léte, folyamatos fejlődése sikertörténet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!