Kultúra

2012.02.07. 16:53

Keretbe foglalt évek

Veszprém - Megalakulásának tízéves jubileumát ünnepli idén a Gizella Női Kar.

Szabó Péter Dániel

- Épp tíz éve, 2002 februárjában keresett meg egy tehetséges társaság, s kértek fel karnagynak. Eleinte vegyes karként működtünk, ám egy-két hónap alatt kikoptak a férfiak, majd az egyik tagunk ötletére vettük fel a Gizella Női Kar nevet - mondja Borbásné Gazdag Gabriella, a jubiláló kórus karnagya.

A női kar aktív szerepet vállalt Veszprém és a megye zenei-kulturális életében. A fesztiváli fellépések és versenyek mellett énekeltek kiállítás-megnyitókon és városi rendezvényeken. Cecília-napi koncertjükkel hagyományt teremtettek a Szent Mihály-székesegyházban. Büszkék arra, hogy nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is öregbíthették a megyeszékhely kulturális hírnevét, hiszen Ausztriában, Szlovákiában, Hollandiában, Olaszországban és Romániában egyaránt tapsolhattak a kórusszene kedvelői a Gizella hölgyeinek. 


Az egész évre készek a terveink, mondja a karnagy, a romániai Petrozsényban és Szovátán is örömmel látnák a Gizella Női Kart, de az idei anyagi lehetőségeinkről még keveset tudni. Ezeddig ugyanis a veszprémi Hemo fenntartásában működött a kórus, az intézményt azonban bezárták, s az épületet a veszprémi önkormányzat veszi át. Bíznak benne, hogy Veszprém is támogatja majd a működésüket. Borbásné Gazdag Gabriella azt is szeretné, hogy idővel a megyeszékhely kiemelt művészeti együttese legyen a Gizella Női Kar, s erre eredményeivel talán rá is szolgált a jubileumát ünneplő társaság.

Kórusok versenye gyorstanulásban

A Gizella Női Kar szakmai érettségét és felkészültségét jól példázza a pécsi nemzetközi kamarakórus- versenyen elért második díj. - A gyorstanulási versenyszám nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló. Tillai Aurél zeneszerző arra az alkalomra komponált egy művet, amelyet alig másfél óra alatt kellett megtanulni és előadni a részt vevő kórusoknak. A feladat nehézsége miatt eleve kevesen vállalkoznak az indulásra, a komoly zenei képzettség ugyanis szinte alapfeltétele a sikeres szereplésnek - mondta el a karnagy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!