Kultúra

2012.02.15. 11:27

Múltbeli pajzánságokról nyíltan

Veszprém – Rendhagyó témában, Múltbéli pajzánságok címmel tartottak előadást a szerelmesek napján a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.

Szabó Zsuzsanna

Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató Múltbéli pajzánságok, fejezetek elődeink szerelmi életéből című érdekes és humoros előadásából a szépszámú hallgatóság főként a tizennyolcadik század végi, huszadik század eleji időszak férfi- női kapcsolatairól, a nyílt társalgásban tabu témának számító szexualitásról is mesélt.

Gyöngyössy Orsolya elmondta, a régi, falusi közösségekben az erkölcsi nevelés két legfőbb alappillére a hagyomány és az egyház volt. Meglepetésre megtudtuk, legtöbb népdalunk erősen szexuális töltetű, rengeteg bennük a női és férfi nemiségre utaló szimbólum. Az akkori házasságoknál leginkább gazdasági szempontok döntöttek, vagyis a pároknak ugyanannyi vagyonnal kellett rendelkezniük. A kapós lány előnyös tulajdonsága, hogy legyen takarékos, dolgos és ne szeressen cifrálkodni. A jó legény nagy munkabírású, bátor, hűséges, és nem ártott, ha nem volt részegeskedő, de nem is vetette meg teljesen az itókát. Az előadást követően a néprajzkutató tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek a múzeum Az ékesítés módja és jelleme, népművészet Veszprém megyében című kiállításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!