Kultúra

2012.03.19. 16:55

Emlékezés és főhajtás

Veszprém – Az iskolateremtő tudósra, a Pannon Egyetem alapítójára, dr. Polinszky Károlyra emlékeztek születése 90. évfordulóján.

Tremmer Tamás

- Szerencsésnek tartom magam, hogy a professzort személyesen ismerhettem, rövid idő alatt is sokat tanultam tőle. Nagy öröm ért, amikor kiderült, átvehetem a róla elnevezett díjat. Büszke vagyok arra is, hogy az általa alapított egyetem rektora lehetek, ahogy azt nekem évtizedekkel ezelőtt megjósolta. Így emlékezett dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem (PE) rektora dr. Polinszky Károlyra, születésének 90. évfordulója alkalmából a Polinszky-teremnél rendezett ünnepségen.

Dr. Polinszky Károly nem csak egyetemet alapított 1949-ben, hanem Veszprémet vegyipari kutatóbázissá is tette, méltatta munkásságát Brányi Mária, Veszprém alpolgármester.

A megemlékezésen jelen volt az alapító fia, Gábor is, aki bevallotta, gyerekként nem értették, apjuknak miért Veszprém a világ közepe. De ez nem egyoldalú "szerelem” volt, hisz 1976-ban Veszprém város díszpolgárává választották, amit a városi önkormányzat 1991-ben megerősített.

Szenvedélyesen és szuggesztíven szólt az ünneplőkhöz dr. Gaál Zoltán, a PE korábbi rektora. Úgy fogalmazott, hogy dr. Polinszky Károly rájött, egy egyetem építéséhez nem csak tégla és malter kell. Céltudatos, kiváló szervező, iskolateremtő tudós ember volt, aki életművet hagyott hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!