Kultúra

2012.05.02. 13:52

Egy vihart kavaró vándor képei

Pápa - Bencsik János művészete során rendet teremt a káoszban: kozmosszá alakítja. Mint a teremtő Úristen, aki a rend elvét viszi bele a kezdeti alaktalan gomolygásba.

Polgár Tibor

Többek között ezzel gondolattal nyitotta meg Bencsik János festőművész kiállítását a pápai református gimnázium dísztermében Veress Zsuzsa, a nagy múltú tanintézet magyartanára. Kovács Péter igazgató köszöntőjét, majd Szücs András szavalatát követően a diákok körében méltán népszerű tanárnő alapos elemzés alá vonta a neves festő művészetét.

- Bencsik számomra igazi fenegyerek, vagy fogalmazzak választékosabban: mágus, vihart kavaró vándor. Mert a nagy vándorlók közé tartozik, Bukarestből költözött át Budapestre, munkái pedig bejárták széles e világot. Festményei izgalmas átmenetet képeznek a figurális és az absztrakt festészet között. Azaz színek és formák – látszólag – kaotikus kavalkádjában kirajzolódnak valamik, amik az úgynevezett valóságban is léteznek. A képek címei pedig sokatmondóak és fantáziadúsak, kifejezetten inspirálóak az értelmezés számára - fogalmazott Veress Zsuzsa.

Hozzáfűzte, a festő képei által nemcsak bizonyos hangulatok, érzelmi élmények élhetőek át, hanem kifejezetten intellektuális hatások is érik a szemlélőt. Tehát gondolkodni is kell a festményein.

Bencsik János lapunknak elárulta, kifejezetten a mostani alkalomra, az épület hangulatához, szellemiségéhez igazodva válogatta össze a tárlat anyagát alkotó képeit, amelyek szerteágazó témában adnak ízelítőt a művészi pályájából.

Rendszeresen dolgozó, folyamatosan alkotó típusnak vallja magát. Mint mondta, amióta az eszét tudja, képet, szobrot, rajzot, grafikát, festményt készít. A kiállítás a tanév végéig tekinthető meg a gimnázium dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!