Kultúra

2012.08.30. 11:32

Láttatja a szép vidéket - Petrovics László fotóiból nyílt kiállítás

Várpalota - Európa nyolc országának kultúráját, épített és természetes örökségét mutatja az a fotókiállítás, amely Petrovics László fényképeiből nyílt szerdán a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

A hivatalosan pénteken induló XXVII. Várpalotai Napokhoz kapcsolódva, a magyar fotográfia napján nyílt meg a Várpalotai Városszépítő és –Védő Egyesület elnökének közel félszáz felvételből álló tárlata. Budai László könyvtárvezető köszöntőjét követően Pócsik József, a Bartos iskola igazgatója méltatta az alkotót, s ajánlotta a kamaragalériát teljesen megtöltő palotai közönség figyelmébe a kiállítást.

- A fotózás komoly felkészültséget igénylő tudomány. Igaz ez még akkor is, ha ma már minden családban található egy-egy fényképezőgép. Ha azonban egy profi és egy amatőr felvételt egymás mellé helyezünk, rögvest zongorázható a különbség. Petrovics László közel 15 esztendeje járja Európát, s örökíti meg gépével a számára kedves vidékeket. Nemcsak nézi, hanem látja is a tájak szépségét, kiváló bizonyíték erre a kontinens nyolc országát bemutató, mintegy 50 fotográfiát felvonultató kiállítás. Jellegzetes épületek és műemlékek mellett Szent Borbála révén a bányász hagyományok - mondta el köszöntőjében Pócsik József.

A magát hobbifotósnak tartó, ám ettől függetlenül a fotózással magas szinten foglalkozó Petrovics Lászlónak ez a harmadik tárlata Várpalotán, de Írországban és Romániában is láthatták már fényképeit, ahogy a megye és az ország több településén is.

A megnyitó folytatásában a kiváló hanggal megáldott palotai kislány, Péter Csenge adott elő flamand és spanyol népdalokat a megjelenteknek, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a magyar fotográfia napja alkalmából nyílt kiállítás.

 

Menetzenés felvonulással indul pénteken délután a XXVII. Várpalotai Napok programsorozat, amelynek három napja alatt a helyi kulturális csoportok mellett színpadra lép többek között a Jazzation, Kocsis Tibor, SP, Cozombolis, Vastag Csaba, Tóth Vera és a Káosz Központ zenekar, de bélyegkiállítást és fúvószenekari fesztivált is tartanak Várpalotán, valamint Nagy Gyula festőművész alkotásaiból is nyílik kiállítás. Utóbbi programhoz kapcsolódva tisztelgő főhajtást és koszorúzást szervez szombaton a 90 éve született festőművész emlékére a Petrovics László által vezetett városszépítő- és védő egyesület. A megemlékezés 14.30-kor kezdődik az alsóvárosi temetőben, a gyülekezés negyed órával előtte a Zichy-kápolnánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!