Kultúra

2012.09.07. 19:17

A költőverseny kaput nyit a kulturális világra

Balatonfüred - Kiemelkedő kísérőprogramokkal pénteken elkezdődött a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny kétnapos díjkiosztó ünnepe.

Győrffy Árpád

Nyitórendezvényként a városhoz szoros szálakkal kötődő Kossuth-díjas és Kiss Ernő-díjas szobrászművész, Kő Pál és tanítványai munkáiból rendeztek kiállítást a Vaszary-villában. A mester munkáit a 13 évesen festett jászszentandrási stációképektől a legutóbbi évek alkotásáig közel ötven különböző  stílusú mű képviseli.

A tanítványok munkái többségében az utolsó évekből kerülnek ki. Rendkívüli sokszínűségükkel mutatják, hogy mennyiféle ifjú művész gondolkodására tudott hatni a mester.

A kiállítást megnyitó dr. Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora is arra figyelmeztette a hallgatóságát: meg kell szokjuk, hogy a képzőművészetnek számtalan formája létezik egymás mellett. Ha normális kezekbe kerül, akkor képesek megérteni egymást, egymás mellett élni, gazdagítva a kultúrát.

"Lujos mester" osztályától mindenféle karakterű, formájú, stílusú munkákat láthatunk. A mester személyisége  közvetlenül nem látható ezeken, de láthatatlanul ott van mindegyikben, és így képes ezt a hallatlan gazdagságot produkálni - mondta a rektor.

A rendezvény folytatásaként a költőverseny húszéves jubileuma előtt tisztelegtek a Tagore sétány mellett elültetett emlékfával.

A köszöntőt mondó Bóka István polgármester röviden felelevenítette a sétány fáinak történetét, majd méltatta Bogyay Katalin, az UNESCO- közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO-nagykövete eddigi szakmai életútját. Mint elmondta, Bogyay Katalin kultúrdiplomáciai munkájának köszönhetően a város számtalan programmal gazdagodott, köztük a Quasimodo költőverseny sikeresebbé válhatott, s ezzel a város is ismertebbé vált a tágabb világ előtt. A polgármester köszönetet mondott a költőverseny elin- dítását egykor kezdeményező Franco Cajani irodalomtörténész, költőnek is. A jubileum emlékére Bogyay Katalinnal egy citrust ültettek Quasimodo szobrától nem messze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!