Kultúra

2012.11.12. 13:15

Negyed százados egyesület

Ajka - Fennállásának 25. évét ünnepelte szombaton a Fekete István Irodalmi Társaság a művelődési központban.

zaol.hu

Az országos lefedettségű társaság elnöke, Horváth Tibor ünnepi beszédében visszemlékezett az elmúlt negyed évszázadra. Mint mondta, ez bizony elég hosszú idő, nem sok országos civil csoport mondhatja el magáról, hogy eddig kitartott.

- Ez idő alatt folyamatosan voltak rendezvényeink, sok kiadványunk készült el. A töretlenség azonban két okkal magyarázható véleményem szerint. Az egyesület Fekete István eszméjét képviseli, olyan emberét, akinek az írásai örök érvényűek. Humanizmus, elfogadás, valamint a természet és az ember szeretete jellemezte őt. Mindez és a humánum szintén érződik írásaiból, ezek az eszmék pedig nem lehetnek elavultak sosem. Mindig büszkén vállaltam magam is, hogy Fekete István eszméjét képviselem, és ezért nem mosolygott meg soha senki. Reményeim szerint ezzel a huszonöt évvel csupán az első negyed évszázadot zárjuk, és lesz még folytatás. Hiszen mindig voltak és lesznek olyanok, akik önzetlenül vállalják azt a nem kevés munkát, amely a társaság működtetésével jár - mondta Horváth Tibor, majd hálásan emlékezett az alapító tagokra. Közülük négyen sajnos már nem lehetnek a többiekkel: Giay Frigyes, Horváthy György, Patka László és Véber Károly. Gáspár János viszont ma is aktívan segíti az egyesület munkáját.

Az évfordulóra megjelent kiadványt, az Aranypáva című film forgatókönyvét szintén ez alkalommal mutatta be az elnök, aki maga szerkesztette azt egy sorozat harmadik darabjaként. Hiszen, mint hangsúlyozta, az egyesület a kiadványok készítését szintén fontos feladatának tartja. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában segítették, és optimizmusát fejezte ki az egyesület jövőjét illetően. Az ünnepség kísérőrendezvényeként múltidéző kiállítás nyílt a művelődési központ aulájában, valamint levetítették az Aranypáva című filmet, amelynek forgatókönyvét Fekete István írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!