Kultúra

2012.11.09. 09:07

Péntek este premier a Petőfi Színházban: Oliver!

Veszprém - Lionel Bart musicaljét, az Olivert péntek este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház. Nagy Viktor rendező úgy fogalmazott, az Oliver! a jóságba vetett hit reménydarabja.

Balla Emőke

Twist Oliver történetét jól ismerjük: az árva gyermeket a Fagin irányította zsebtolvajok bandája veszi pártfogásába, Olivert megtanítják a tolvajlás művészetére. Sorsa váratlanul jóra fordul, amikor egy gazdag úriember a házába fogadja.

Az előadást Nagy Viktor rendezi. Ő választotta a darabot,  a mai válságos világban fontos, hogy az emberek ne engedjék el egymás kezét, segítsék az elesetteket, szegényeket, vegyék észre  a másikat, hangsúlyozta.

- Az Oliver! a jóságba vetett hit reménydarabja - mondta. - Az előadás a szeretetnélküliségről szól, arról, hogy mindent a pénz és a vagyon határoz meg, nem törődünk senkivel, semmivel, csak a saját dolgainkkal. Így volt Dickens korában, a korai kapitalista világban és itt tartunk ma is. Twist Oliver sorsa ma is példát mutat nekünk a humánumról, amikor egyre kegyetlenebb körülöttünk minden. Nagyon fontos, hogy legyen bennünk remény, amikor úgy érezzük, a világ sötét, kilátástalan és semmi esélyünk sincs, hogy jobb legyen, akkor is emberek, emberségesek maradjunk. Erről szól az előadásunk. Arról, hogy a jó és az emberség mindenekfölött álló és mindig győzedelmeskedik.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Kentaur, aki elmondta: az Oliver! című musicalt színpadra állítani bárhol a világon hatalmas háttérmunkát igényel, kihívást jelent mindenki számára. A díszlet klasszikus, nem szélsőségesen modern, realista elemekkel, sok különböző londoni korabeli helyszínt tud megjeleníteni. Olyan díszletet szerettek  volna készíteni, amit más színpadokon is meg lehet mutatni.

Twist Olivert kettős szerep-osztásban játssza Arbas Socias Carlos és Patkós Márton, Fagint, a tolvajfejedelmet Kőrösi Csaba alakítja. A rendezővel öt éve dolgozott a Legyetek jók, ha  tudtok című előadásban, akkor is népes gyerekcsapat vette őt körül. "Fagin zsugori, ki is használja a gyerekeket, de azért szereti őket" - vallotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!