Kultúra

2013.02.11. 16:51

Jó, hogy itt élt velünk

Amikor értesültem a haláláról, valószínűleg korábbi lelkiismeret-furdalásom miatt, rögtön a Kert című akvarelljét láttam magam előtt. Ahányszor úgy hajtottam át a 71-es balatoni főút badacsonytomaji szakaszán, vagy lassú tempóban úgy autóztam végig a Római úti műterme előtt, hogy a valóságos kerten átsétálva nem látogattam meg, mindig valamiféle hűtlenség- és hálátlanság érzés fogott el.

Kellei György

Most is a fülembe cseng pannon derűjű, hitet és reményt adó, határozott hangja: "Gyuri, ha erre jár, jöjjön be. Ne telefonáljon előre. Ha alkalmatlan az időpont, megbeszélünk egy másikat."

Maradásra és menekülésre ösztönöz Udvardi Erzsébet képzeletbeli Kertje. Maradnék, mert örökkévalóságot sugárzó látványa foglyul ejt és ellazít, ugyanakkor menekülnék, mert a fehér homlokfalú ház becsukott ablaktáblájával a múlandóságra figyelmeztet. Erzsike a megérkezés és a búcsúzás együttes pillanatát festette meg, az érkező és a távozó látószöge ugyanazt a képet rögzíti.

A Kert február 5-ére virradó éjszaka végképp üres lett. Először 1998 tavaszán, 66 éves korában férje, Tamás István, a kiváló író, újságíró lépett ki kapuján, hogy elutazzon Az esti hajóval (egyik könyvének címe) a dunaföldvári temetőbe. Élete legszebb ajándéka a Pistával eltöltött évek voltak, amelyeket munka, megértés és szeretet hatott át. A fa, amely alatt a fonott kerti székben a férje oly szívesen üldögélt, Pista betegsége kezdetével fonnyadni kezdett, aztán halálával el is száradt.

Udvardi Erzsébet szülővárosában, Baján, Rudnay Gyulától tanult festeni, majd bekerült a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol Bernáth Aurélt választotta mesterének. Tőle sajátította el, hogy az igazi művész mindig a meggyőződése szerint fest, hiába változnak a divatok, kitart elvei mellett. A Balaton egy kora őszi utazás során Akarattyánál döntő élményt hozott életébe. 1958-ban Badacsonytomajon telepedett le, itt váltott technikát, amely népszerűvé és híressé tette művészetét. A tó végig ihlető forrást jelentett pályáján. Később, az arany és az ezüst anyagok használatával a biblikus festészet páratlanul vonzó egyénisége lett.

Udvardi Erzsébet  életének bő nyolc évtizedből 54 esztendőt a Balatonnál töltött, az örök latin fényben és ragyogásban, amely borzongatóan, varázslatosan tükröződik alkotásain

Életének 84. évében súlyos betegségben hunyt el a keszthelyi kórházban. Ebből a bő nyolc évtizedből 54 esztendőt a Balatonnál töltött, az örök latin fényben és ragyogásban, amely borzongatóan, varázslatosan tükröződik alkotásain. Kompozíciói lenyűgözők, minduntalan porszemnyi nagyságunkra emlékeztetnek bennünket, hol csillogó ezüst- és aranyköntösben, hol kéken és zölden, hol az elnyelő, fullasztó rozsdaőszben. Biblikus képei felmutatják a létezés megfejthetetlen, isteni titkait. A kezdetről és a végről, a gyönyörűségről és a kárhozatról, a fényről és a sötétségről, a ragyogásról és a homályról, a mindenségről és a befejezettségről szólnak, így párban, mert egyidejűségükben kísérik végig földi életünket, hogy aztán a végtelenbe olvadjanak.

Különböző méretű alkotásai a Szentírás történeteihez igazodnak, és megtalálhatók templomokban, vallásos emlékhelyeken, egyházi épületekben és múzeumokban, gyűjteményekben. Bélyegeken, képes- és emléklapokon, leporellókon is találkozhatunk velük. Művészetének számos méltatója akadt, mélyen érző, empatikus elemzések, hiteles és adekvát esztétikai értékelések, és persze öntetszelgő, affektáló ömlengések, amelyeken Erzsike csak nevetett.

Őszinte volt, és természetes, a szó gyakorlati értelmében. Férje halála után például megtanult autót vezetni. "Gyuri, hova vigyem?" - invitált egy-két alkalommal. "Inkább a saját kocsimmal megyek" - feleltem, mire jót kacagott.

Életképek hívódnak elő emlékezetemben. Fiúsra vágatott ősz hajjal ül a műtermi karosszékben, ölében doromboló macska. Kávé, tea, aprósütemény az asztalon. Szentek és angyalok az állványokon, megdöntve, hogy lenézzenek ránk. Oldalt, a falnak támasztva Pista kinagyított fényképe. Már a halála után adták ki Macskák és kertek című kötetét Erzsike képeivel, akinek ez idő tájt nyílt kiállítása a siófoki Kálmán Imre Múzeumban. Műveit Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő ajánlotta a közönségnek, és erre az alkalomra A fény megérkezik címmel verset is írt. Ebből idézek: "...és a fény megérkezik akár / az ég komor felhőibe befűzött / arany-ezüst fonál / mint nagy tűk öltése nyomán / a különös nyári rianás / aki hallja már mindent tud / ott legbelül kivált / vakon is lélekbiztosan / helyettünk is szilárdan áll / és mégis hangtalan zokog / a ránk bízott remény..."

Egy esztendővel később, 1999-ben impozáns, színes reprodukciókat felvonultató album jelent meg munkásságáról, majd 2009-ben, 80. születésnapjára Korzenszky Richárd perjel és Kratochwill Mimi művészettörténész szerkesztésében Ragyog a fényesség című elegáns kötettel köszöntötte a Tihanyi Bencés Apátság. Soha nem kételkedtem abban, hogy Udvardi Erzsébet nagyszerű, "évszázadokra méretezett" művész. Meg is kapott mindent, ami elérhető, megszerezhető egy sikeres pályán. Elismerései között ott találjuk a Munkácsy- és Kossuth-díjat, az érdemes és kiváló művész kitüntetést, valamint a Magyar Örökség-díjat. Megfogalmazhatatlanul és jellemezhetetlenül hatalmas kincse a nemzetnek, a magyar népnek. Mondják, hogy vízparton az ember könnyebben felejt. Mondják, de nem igaz. Nem lehet kitörölni semmit sem az életünkből. Zokszó nélkül tűrni, igen, azt lehet. Meg hinni, megingathatatlanul. Meg szeretni, feltételek nélkül.

A Duna Televízió 2001 nyarán portréfilmet sugárzott róla. Akkori tévéjegyzetemben írtam, hogy nekünk, Veszprém megyeieknek külön szerencsénk, hogy itt él a tónál. Jó, hogy itt van velünk. Most fájó szívvel elengedjük őt örök nyugalomra szülővárosába, de badacsonytomaji képtára és műterme azért itt marad zarándokhelynek. A dunaföldvári esti hajó pedig elindul lefelé a hömpölygő folyamon, és kiköt majd Bajánál. S már ketten utaznak rajta, hogy megérkezzenek a soha nem múló fénybe.

(Udvardi Erzsébetet február 16-án 14 órakor temetik Baján a Rókus temetőben. A gyászmise előtte 13 órakor lesz ugyancsak szölővárosában, Baján a Barátok templomában.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában