Kultúra

2013.04.17. 15:57

Varró Dániel nem látja sötéten a költészet helyzetét

A költő nem egy automata. A költészet nem úgy működik, hogy a költőt fent megcsapja az ihlet, majd alul kijön a vers, amivel aztán már semmit sem kell csinálni. Mint minden mesterség, a költészet is tanulást és sok foglalkozást igényel.

Polgár Tibor

Így fogalmazott Varró Dániel József Attila-díjas költő, műfordító Pápán, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett, a költészet napjához kapcsolódó minapi programon. A Pedagógus Művelődési Házban zajló rendezvény író-olvasó találkozóján Varró Dániellel Tegyi Tibor drámatanár beszélgetett.

A diskurzus kezdetekor úgy tűnhetett, egy ülő helyzetben előadott stand-up comedy jellegű produkcióba csöppentünk, ugyanis a beszélgetésben résztvevő felek közvetlen humora számos vidám pillanatot okozott a közönség köreiben. Az őszinte, kötetlen, szellemes és felettébb derűs hangulat végig megmaradt a levegőben, amire ráadásul Varró Dániel rendkívül szórakoztató, jókora adag öniróniája rátett még néhány lapáttal.

Természetesen az irodalom és a költészet körül forogtak a gondolatok, szóba került többek között a neves vendég rímfaragó szárnypróbálgatása, első kötete, vagy éppen a munkamódszere, de egy kicsit a magánéletébe is bepillantást engedett a József Attila-díjas költő.

- A költészet valójában mindig keveseké volt. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy az iskolában sokat tanított régi, nagy költők a maguk korában celebek voltak, és akkoriban mindenki olvasott verset. Ezzel szemben az igazság az, hogy sohasem mutatkozott elsöprő érdeklődés a költészet iránt - fejtegette Varró Dániel, majd kérdésünkre kijelentette, meglátása szerint a költészet egyáltalán nincs hanyatlóban.

Varró Dániel József Attila-díjas költővel (jobbra) Tegyi Tibor drámatanár beszélgetett. Az író-olvasó találkozót jókora adag humor és önirónia fűszerezte. Nincs biztos recept a költővé váláshoz (Fotó: Polgár Tibor)

- Manapság a rádiónak, a tévének, no meg az internetnek köszönhetően az én generációm számára már sokkal több lehetőség kínálkozik arra, hogy eljuttassa verseit az emberekhez. Például a közösségi portálokon is sokan osztanak meg verseket, amikhez rendszeresen érkeznek kommentek és különféle tetszésnyilvánítások. Szóval én nem látom sötéten a költészet helyzetét. Az viszont kétségtelen, hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek - állapította meg a népszerű költő. Mint mondta, pusztán a költészetből nem lehet megélni, de ebben semmi meglepő sincs, hiszen ez mindig is így volt.

Varró Dániel kiemelte, mindenkinek, aki irodalommal foglalkozik, szüksége van valami kiegészítő pénzkeresetre, és véleménye szerint ez így természetes, így van rendjén. Számára például a fordítások, a színházaknak írt dalszövegek jelentik a megélhetéshez és a nyugodt munkához szükséges plusz anyagi hátteret. De vajon hogyan válhat egy tehetséges ifjú titánból ismert költő?

- Nincs biztos recept a költővé váláshoz. Amit őszintén tanácsolni tudok, azt általában nem fogadják meg. Ugyanis gyakran kérdezik tőlem, hogyan lehet megjelentetni a műveinket, mi kell ahhoz, hogy saját könyvünk legyen? Erre a kérdésre az a szomorú válasz, hogy először nem ezzel kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy minél jobbat írjanak. Ehhez el kell fogadni az építő kritikákat, ami borzasztóan nehéz. A költészetet tanulni kell, hiszen ez is egy mesterség, amivel sokat kell foglalkozni. Ha az ember jót ír, akkor a hozzáértők, a szerkesztők, a kiadók látják majd, hogy a mű alkalmas a megjelenésre. Persze sokszor a szerencsén is múlik a megjelenés, de egy költőnél rendkívül fontos a tehetség és a munka. A kettő egymás nélkül nem működik. Vannak intuitívabb költők, míg én például nagyon szöszmötölős, "kalapálgatós" vagyok. Haragszom is az ihletre, a múzsára, mert nekem nagyon keveset ad - fűzte hozzá egy mosoly kíséretében Varró Dániel.

 

A Játék a szavakkal elnevezésű rendezvény kézműves foglalkozásokkal indult, amelyeken csaknem hatvan gyerek vett részt a délután folyamán. A fiatalok egyebek mellett könyvjelzőket, könyvborítókat, minikönyveket, levélnehezékeket, versillusztrációkat készíthettek, továbbá vers- és képkirakó is várta őket - tudtuk meg Bognárné Novák Ilonától, a JMSZK művelődésszervezőjétől. Emellett a Weöres Sándor Általános Iskola 4. B osztályos színjátszói is színesítették az eseményt: az alsó tagozatos diákok különböző életképekbe ágyazott gyerekverseket adtak elő nagy sikert aratva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!