Kultúra

2013.10.25. 15:15

Szilágyi Zsófia irodalomtörténész kapta a Móricz-emlékplakettet

Móricz Zsigmond teljes életművet felölelő monográfiájáért Szilágyi Zsófia irodalomtörténész kapta idén a Móricz-emlékplakettet, amelyet pénteken adtak át neki Nyíregyházán.

MTI

A díjat 2009-ben alapította a nyírségi megyeszékhelyen tevékenykedő Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület. Az évente átadott elismerést az kapja meg, aki kiemelkedő tevékenységet végzett Móricz Zsigmond szellemi hagyatékának ápolásában, valamint alkotóművészként, tudományos kutatóként, szervezőként, illetve támogatóként aktív részese a Tiszántúl kulturális életének - mondta Bihari Albertné, az egyesület alapító titkára az MTI-nek.

Szilágyi Zsófiának idén áprilisban jelent meg a Móricz Zsigmond című, 780 oldalas nagy monográfiája, amely az író teljes életművét felöleli. A 40 éves irodalomtörténész 2005 óta kutatja Móricz Zsigmond életművét, kezdetben a Deák Ferenc Ösztöndíj és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) segítségével, majd az író új, kritikai életrajzának megalapozására irányuló kutatásait a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj keretében végezte főállású kutatóként 2009 szeptemberétől 2010 augusztusáig.

Az irodalomtörténész Móricz Zsigmond életművéhez és kortárs irodalmi továbbéléséhez kapcsolódva szemináriumokat vezetett az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén, részt vett és vesz azóta is a tanszék tehetséggondozó tevékenységében. Idén júniusban az ELTE habilitált doktornak nyilvánította.

A Móricz-emlékplakettet 2009-ben Kováts Dániel irodalomtörténész, 2010-ben Móricz Imre, az író nevelt fia, 2011-ben Hamar Péter irodalomtörténész, 2012-ben pedig Cséve Anna irodalomtörténész kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!