Kultúra

2014.01.26. 14:37

Egyszer elolvasott egy könyvet

Nemrég megyebeli fürdőhelyen töltöttünk egy napot, a vizes program végére bejelentkeztem hajmosásra a komplexum fodrászatán.

G. Takács Mária

Miközben a hajamat szárította a húszas éveinek elején járó ifjú hölgy, udvariasan érdeklődött, honnan érkeztem. Beszélgetésünk során rajongva dicsértem szeretett városomat, Veszprémet. Különösen lakóhelyem közvetlen környékét, a Benedek-hegyet, ahová sokszor még késő este is felsétálok a teliholdban gyönyörködni. Úgy érzem ott magam, mint Isten tenyerén – utaltam a költeményre, majd megkérdeztem a fodrásznőt, olvas-e verseket?

– Nem nagyon szeretem a verseket – jött a vonakodó válasz. Akkor mit olvas szívesen? – Nem nagyon szoktam olvasni – mondta, minek utána elképedve erőlködtem, hogy az iskolai kötelező olvasmányokat csak elolvasta?... – Nem igazán – válaszolt most már kissé zavartan, mire megállíthatatlanul buggyant elő a következő kérdés: akkor mit olvas? – Egyszer elolvastam egy könyvet, a barátnőm adta kölcsön, egy bestsellert, az tetszett... – tudom meg az elképedésemet nem túl sok sikerrel palástolva.

Közben rájöttem, nyilván hiba volt abból kiindulnom, hogy ötödikes koromra már Arany János összes balladáján túl voltam. De hogy semmit! A város közeli faluban élő ifjú hölgy azt még elárulta, hogy szabad idejében bulizik a barátaival.

Elborzasztó, vajon hány fiatal lehet, aki a kultúrát mindössze ebből a körből meríti.

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában