Kultúra

2014.01.23. 16:10

Veszprémben készült a győztes bocskai

Veszprém – A Veszprémi Első Világháborús Emlékbizottság gazdag programot állított össze a centenáriumi emlékévre.

Őrsi Ágnes

Kiadványok jelennek meg, kiállítások, konferenciák követik majd egymást, hogy minél jobban sikerüljön megérteni az I. világháború történéseit. Az önkormányzat és az emlékbizottság az emlékév megnyitóját a magyar kultúra napjához időzítette. Lovassy Klára helytörténeti kutató javaslatára, Rainer Pál régész szakmai segítségével pénteken délután öt órakor a polgármesteri hivatal aulájában kiállítás nyílik Első világháborús egyenruha rekonstrukciók címmel. A kiállítást Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, az Országos Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke nyitja meg. A veszprémi Méretes Szabóság a birtokában lévő egyenruha rekonstrukciókat ajánlotta fel a kiállításra, másrészt külön erre az alkalomra elkészítették a veszprémiek házi ezredének számító 31-esek egyenruháját.

Nem tudni miért, de Bocskai István erdélyi fejedelem nevét viseli az a zsinórdíszes öltözék, ami már a 18. században megjelent. A reformkorban a viselet politikai hitvallásra utalt, az 1848-49-es szabadságharc idején pedig vezető "divatcikk " lett.

A Veszprémi Első Világháborús Emlékbizottság gazdag programot állított össze a centenáriumi emlékévre. Kiadványok jelennek meg, kiállítások, konferenciák követik majd egymást, hogy minél jobban sikerüljön megérteni az I. világháború történéseit. Az önkormányzat és az emlékbizottság az emlékév megnyitóját a magyar kultúra napjához időzítette.

Az 1920-as években a polgári öltözködésben jelent meg, a két világháború között pedig a diákegyenruhák készültek bocskai stílusban. Viselhetik férfiak és nők azzal a jóleső érzéssel, hogy mára a bocskai ruha is hungarikum.

Veszprémben, a belvárosi szabóság kirakatában látható női és férfi bocskai öltözetek alatt meg szoktam nézni a készítők nevét is, de senki sem volt ismerős a legutóbbi hétig. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján akkor fedeztem fel a 2013-as Magyar Kézműves Remek című verseny győzteseinek névsorát. Közöttük volt Weinhoffer Józsefné is, aki női bocskai ruhájával lett első. Erikát a műhelyben kerestem fel.

- Évente két versenyre szoktunk nevezni, pontosabban a főnök, Tóth István nevez be bennünket. A kollégák között többen is vannak, akik már nagyon jól szerepeltek. Én korábban is varrodában dolgoztam, hat éve jöttem ehhez a céghez, és egy - másfél éve varrok bocskait. A versenyre egy fekete zsinóros piros kosztümmel nevezetem, szép lett. Négyen indultunk, az eredményhirdetésre is együtt mentünk a budai várba. Gyönyörű volt a kiállítás az Országos Széchenyi Könyvtárban, gyöngyfűzést, cserépedényt, bőrös munkát, fel sem lehet sorolni, mennyiféle kézműves terméket láttunk, amikor pedig a nevemet hallottam, megremegett a lábam.

Tóth István, a főnök szenvedélyesen szereti a szakmáját. Ha kell napi 16 órát is dolgozik. Mellette a díjnyertes Bocskai kosztüm, Weinhoffer Józsefné munkája (Fotó: Nagy Lajos)

 

- Saját magának varrt-e már bocskai kosztümöt?

- Nem, nekem még nincs, nem tudnám kihasználni. Választani éppen lehetne, mert már nagyon sokat készítettünk, és nincs közöttük két egyforma. Egy fekete tetszett nagyon, meg a piros, amivel nyertem. Egyik sem galléros.

A műhely után irány az üzlet, ahol a méretvétel történik, és a kész öltözéket is ott lehet átvenni. A jogelőddel együtt ötvenéves már a szabóság, a tulajdonos pedig egy igaz megszállott. Végigvezet a kiállítótermeken. A lépcsőfordulóban török kaftánok, majd honfoglalás kori magyar viseletek, katonaruhák, talárok, formaruhák, palotásruhák gyöngyös pártával és rengeteg bocskai ruha, férfi, női minden színben, fazonban. Azt hallottam Erikától, minden darabot a főnök szab ki. Hogyan győzi ezt ekkora mennyiségben?

- Nem volt ritka, hogy 16 órát dolgoztam, ezt láttam az apámtól is, csak ő még petróleumlámpánál kereste a szabókrétát, ollót. Egyébként ez igazi közös munka, együtt is beszéljük meg a munkatársaimmal. Minden alkat más, ugyanaz a fazon más zsinórozást igényel egy magas vékony alakon vagy egy alacsonyabb páciensen.

- Egy-egy ilyen értékes darabhoz minőségi alapanyag kell, brokát, szövet, posztó, a zsinórok, kötött gombok pedig biztosan szebbek, mint amilyeneket annak idején a főúri viseletekhez alkalmaztak. Úgy tudom, a rendszerváltás idején tönkrement a hazai textilipar.


- Honnan szerzi be mindazt, amire szükségük van?

- A zsinórokat, gombokat a legjobb magyar paszománykészítő, Tóth János szállítja nekünk, a posztókat erdélyi gyárakban készíttetjük, a szöveteket európai forrásokból szerezzük be. Mindez csak akkor lehetséges, ha minimum ötszáz métert tudunk rendelni. Szerencsére ez megy, mert olyan nagy megrendelőink vannak, mint a Magyar Honvédség. Készítünk talárokat, erdész, bányász, hajós egyenruhákat, a díszszázad, a koronaőrség, a palotaőrség ruháját, mi nyertük a lehetőséget, hogy az Országgyűlés díszegyenruháját megvarrjuk. Évente 20-30 kiállításra visszük ingyen a kollekciót, ismerjék meg minél többen.

- A divat hat-e a bocskai fazonra?

- Férfiruhánál stabilnak mondanám a fazonokat, egy női kosztümnél több a lehetőség: kívánságra készülhet gallérral vagy anélkül, szinte tetszés szerinti nyakkivágással, változó szoknyahosszal. Ahol nem volt törés, változás, az a református lelkészek ruhája a hozzá tartozó rojtos nyakkendővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!