Kultúra

2014.02.05. 17:48

Veszélyes szerelmek

Veszprém – A Veszedelmes viszonyok című színművet péntek este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház. Az előadást Guelmino Sándor rendezi.

Balla Emőke

A Veszedelmes viszonyok című drámát sokan a Stephen Frears által 1988-ban készített film kapcsán ismerhetik, ahol a főbb szerepeket Glenn Close, John Malkovich és Michelle Pheiffer alakították. Ezt a történetet dolgozza fel Milos Forman egy évvel később készült, Valmont című filmje, Colin Firth főszereplésével. Azóta sok változat született, az első magyarországi színházi előadást a Pesti Színházban láthatták a nézők. Az előadást a Petőfi Színházban Guelmino Sándor rendezi, aki a Christopher Hampton-adaptációt vette alapul. Mint mondta, a kiváló színészek miatt választotta a darabot.

– Van jó néhány darab, ami egy rendezőt érdekel és megérint, de ha egy társulatnak kell darabot ajánlani, akkor elsősorban arra kell figyelni, az adott társulatban mit lehet jól kiosztani – mondta a szerdai médianapon Guelmino Sándor rendező, aki az elmúlt években a Pillantás a hídról és A Tündérlaki lányok című darabokat állította színpadra Veszprémben.

– Csarnóy Zsuzsával kétszer dolgoztam, szerettem volna méltó feladatot találni neki. Tavaly találkoztam Trokán Annával és Kéri Kittyvel, ők hárman adták ennek a darabnak az ötletét. Szeretek olyan darabot választani, ami valamilyen módon megérint, úgy érzem, hogy van vele mondandóm. Ez egy szenvedélyes mű, sok olyan dologról szól, amit mindannyian át tudunk érezni, megfog bennünket. Rendezőként nagy kihívás a filmes szerkezetű mű, hogyan lehet ezt jól megoldani, technikailag kicsit próbára teszi a színházat.

Ez egy 18. században játszódó történet, nem lehet teljesen modernné tenni, mert akkor a jellege, lényege veszne el, mégis úgy kell megoldani, hogy az legyen a néző érzése, mintha kortárs darabot látna. Érdekes ellentmondás, ami önmagában izgalmas kihívás. Remélem, hogy a néző is így érez majd. Ezek a kérdések nem változnak, bármelyik századot nézzük, ugyanarról szólnak a kapcsolatok. Ebben a műben annyiféle reláció van, mindenki volt már valamelyik helyzetben. Ha ügyesek vagyunk, akkor ez nem távoli és poros darab. Az eredeti regényben is azt szeretem, hogy elképesztően bölcs. Sok olyan mondat található benne, ami valószínűleg a nézőkben is egy aha-élményt hív elő. Nem megbotránkoztató dolgot akartunk létrehozni, mert nem a meztelenség a lényeg, hanem a lélekben játszódó dolgok, de az előadás akkor jó, ha ez belengi, de még inkább az emberi vágyakban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!