Kultúra

2014.04.28. 09:25

Széchenyi tanai ma is aktuálisak

Zirc - A ciszterci apátság Lángolj és világíts! lelkiségi előadássorozatának keretében Egervölgyi Dezső tartott előadást Széchenyi Istvánról.

Müller Anikó Hanga

Huszár Lőrinc ciszterci plébános atya köszöntő szavai után elmondta, az est aktualitását az adja, hogy a legnagyobb magyar hívő katolikus volt és húsvét idején halt meg. Az előadó régóta foglalkozik Széchenyi írásaival, életével. Beletekintve az életműbe, úgy érzi magát az ember, mint amikor bemegy egy kincstárba, ahol mindenhol drágakövek halmaza hever asz asztalokon, és nem tud választani, mert a sugárzó szépségtől nem képes kivenni egyes is kezdte mondandóját. Elemezte a hadseregben betöltött szerepét, viszonyát az osztrák vezetéssel, alkotásait, irodalmi, közéleti munkásságát. Részletesen ismertette külföldi útjait, melyeken az ipar, a kereskedelem fejlesztési lehetőségeit, a lótartás-, és versenyzés, a selyemhernyó termesztés, a gyapjú előállítás fortélyait tanulmányozta. Amikor a Buda és Pest között épülő híd építésére egy évi jövedelmét felajánlotta, ezt mondta: ''Az a gondolat, hogy hazámnak fontos szolgálatot tettem, majd bőségesen kárpótol .''

Egervölgyi Dezső beszélt Széchenyiről



Igényes előadásában Egervölgyi Dezső részletesen elemezte a Hitel és a Világ című műveket, idézte Széchenyi gondolatait a tőkeáramlásról, a bankokról, kereskedelemről, nemzetről, a közlekedés fejlesztésének jelentőségéről, a magyar nyelv ápolásáról, a tudományok műveléséről. Hangsúlyozta, Széchenyi elve szerint a nemzeti fölemelkedés alapjai a hit és hitel, a polgári erény, a nemzetiség, az egyesületek erősítése, az összefogás, a polgárosodás, a kiművelt emberfők sokasága. Lőrinc atya zárszavában elmondta, Széchenyi István óriási életművet hagyott hátra, hazáját szolgálta, egész élete során a nemzetet akarta felemelni. Hangsúlyozta, eszméi, tanai napjainkban is aktuálisak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!