Kultúra

2014.06.23. 12:30

Ezüst minősítés a komédiával

Pápa - Országos ezüst minősítést érdemelt ki a Szó és Kép Színpad Dinnyék című vásári komédiája az idei Magyar Művek Szemléjén.

Munkatársunktól

A rangos színjátszó fesztiválra kizárólag magyar szerzők - klasszikus vagy kortárs - műveivel lehet nevezni, a rendezvénynek minden évben a budapesti Bakelit Művelődési Ház ad otthont. A Csukárdi Sándor által vezetett pápai társulat tavaly állította színpadra Móricz Zsigmond Dinnyék című szerzeményét egy négyszereplős színpadi játék formájában.

- A történet kiindulópontja szerint két dinnyecsősz unalmában azt próbálja eldönteni, hogy melyikük felesége az értékesebb, azaz a szép vagy a csúnya feleséggel jár jobban a férfi. A dinnyék tapogatása közben az otthoni asszonyukra asszociálnak, majd úgy döntenek, próbára teszik a feleségeiket, ezért kihívják őket a dinnyésbe - nyilatkozta a Naplónak Csukárdi Sándor. Mint mondta, ezzel a mókás történettel mérettették meg magukat a Magyar Művek Szemléjén.


Obermayer Rita, Csukárdi Sándor, Janus Norbert, valamint Rózsás Hajnalka (balról jobbra) a Szó és Kép Színpad Dinnyék című vásári komédiájának szerepeiben. Nyáron sem unatkozik a társulat (Fotó: Szó és Kép Színpad)

 

- A szakmai közönség, a jelen lévő színjátszók és a zsűri tagjai nagyon jó fogadtatásban részesítették a Dinnyéket, pozitív kritikákat kaptunk. Külön megdicsérték, hogy az alaptörténetet megspékeltük egy Weöres Sándor-versekből kreált jelenettel, ami mozgalmas vásári hangulatot idéző bevezetést eredményezett, és ebből nyílt ki a játék. Egyedüli negatívumként az rótták fel nekünk, hogy mindkét lány szép volt, az egyikük elcsúfítása nem sikerült hitelesen - fogalmazott tréfásan a Szó és Kép Színpad vezetője, aki rendezőként is jegyzi az ezüst minősítéssel díjazott Dinnyéket. Hozzáfűzte, a darabot szeretnék minél előbb Pápán is bemutatni. A Dinnyék szereplői: Obermayer Rita, Rózsás Hajnalka, Csukárdi Sándor és Janus Norbert.

Egyébként a már számos szakmai elismeréssel büszkélkedő Szó és Kép Színpad nyáron sem unatkozik, ugyanis a társulatot a Pyramus és Thisbe cím sikeres előadásával meghívták a gyulai Shakespeare-fesztiválra, továbbá Csukárdi Sándorék szerepelnek majd a vasvári, valamint az ajkai országos színjátszó fesztiválon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!