Kultúra

2014.06.15. 18:30

Rendkívül sokat tett a városért

Balatonfüred - Emlékszoba átadásával tisztelegtek a Ferencsik János zeneiskolában szombaton a névadó Kossuth-díjas karmester emléke előtt halálának 30. évfordulóján.

Győrffy Árpád

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Állami Hangversenyzenekar egykori főzeneigazgatója és karmestere életének utolsó másfél évtizedében sokat időzött balatonfüredi nyaralójában, szorgalmazója és segítője volt a füredi zeneoktatás megteremtésének. Az emlékszobát a Pálóczi-kastélyban működő intézmény kamaratermében alakították ki a városi könyvtár munkatársainak és Illényi Gábornénak, a karmester unokahúgának, keresztlányának a segítségével.

A megnyitóra érkezőket Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának zenéje fogadta Csincsi Ferenc zeneiskolai igazgató vezénylésével. Az iskola dísztermében Szalai Molli, a zeneiskola növendéke, Bánó Veronika tanítványa folytatta a köszöntést egy Bartók darab nagy sikert arató előadásával.

Az érdeklődőket, köztük Ferencsik János egykori tanítványait, zenésztársait dr. Bóka István üdvözölte.

Az emlékszobát Gulyás Dénes operaénekes nyitotta meg a háttérben Medgyessy-Kovács Gyula Ferencsik Jánost ábrázoló képe, amit a művész a közelmúltban festett az iskolának (Fotó: Győrffy Árpád)

 

- Ferencsik János nem csak ideköltözött, de úgy érezte, adni kell annak a közönségnek, amelyik őt befogadta. Ezért rendkívül aktív módon vett részt a város zenei életében, rendkívül sokat köszönhet neki Balatonfüred. Koncertek, bemutatók sokasága kötődik nevéhez, világszínvonalú zenekarok érkeztek ide Balatonfüredre az ő hívó szavára és az ő vezénylése mellett. Nem véletlen, hogy 1982-ben a karmester kapta meg elsőként a város díszpolgára címet - mondta többek közt a polgármester.

A hozzátartozók nevében Illényi Gáborné emlékezett Ferencsik János balatonfüredi tartózkodására.

Az emlékszobát a karmester egykori kollégája, Gulyás Dénes operaénekes nyitotta meg, majd más kollégáival - Váradi Katalin karmesterrel, Kovács Gézával, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Antal Mátyással, a Nemzeti Énekkar karigazgatójával, Marton László főrendezővel, Magyar Kornél zenei szerkesztővel, Kovács Jánossal, a Magyar Állami Operaház karmesterével pódiumbeszélgetésen idézték fel Ferencsik alakját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!