Kultúra

2014.06.17. 14:15

Világsztárok, nagy slágerek a VeszprémFesten

Veszprém - Világsztárok érkeznek a július 15-én kezdődő VeszprémFestre: fellép Katie Melua, a Vaya Con Dios és a The Brand New Heavies.

Balla Emőke

Az egyik legnagyobb rangos hazai, nyári, szabadtéri kulturális fesztivál hat napon át kínálja különböző zenei műfajok legszínvonalasabb, világhírű előadóit, legyen szó akár világzenéről, dzsesszről, klasszikus zenéről, operáról, vagy pop zenéről. Idén is kiváló zenészek érkeznek Veszprémbe.

A fesztivál második napján, az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb előadója, Katie Melua mutatkozik be.. Az énekesnő eddig több mint 11 millió eladott albummal, egymillió eladott jeggyel és 56 platina díjjal rendelkezik. Grúz származására nem csupán különleges, szenvedélyes előadásmódja utal, hanem Ketevan (ez Katie grúz neve) című legújabb albuma is, amelyet a londoni Buckingham Palotában mutattak be, a koronázási gálán. Évtizedes nemzetközi pályafutása során Melua nemcsak a királynőnek játszott, fellépett a Queennel is a Nelson Mandeláért szervezett koncerten. Szerepelt negyven tagú zenekar kíséretében, tartott akusztikus körutat, csak gitárjával és zongorájával kísérve, játszott úgy, hogy együttese vonósnégyessel egészült ki. Magyarországon először hallhatjuk; legnépszerűbb dalait triójával mutatja be a közönségnek.

Nem először hallható itthon viszont az a jellegzetes hang, amelyet a világ a Nah Neh Nah-val ismert meg igazán. A harmadik napon, július 17-én Dani Klein lép színpadra a Vaya Con Dios produkcióval. A legendás belga formáció több mint negyven országban koncertek százait adta, több mint két évtizede fáradhatatlanul és nagy sikerrel járja a világot Isztambultól Montreálig. Veszprémben is régi és új dalok idézik majd költői szövegekkel a mindenkit megérintő, érzelmekkel teli gipsy-bluest.

Hasonlóan sikeres csapat következik július 18-án: a The Brand New Heavies, a londoni acid jazz egyik úttörője, intézménynek számít Angliában. Zenéjük, amely a jazz, a funk és a soul egyedi keveréke, több mint két évtizede tartja lázban az Egyesült Királyság zenei életét. Az évek során a The Brand New Heavies a legnagyobb angol R & B és soul szerzeményeket tudhatta magáénak 16 top 40-es kislemezt írva, köztük olyan számokkal, mint a Dream On Dreamer és a You ve Got A Friend, lemezeladásuk túllépte a kétmilliós példányszámot. Koncertsorozatukon melynek a VeszprémFest is egy állomása nagy slágereik hangzanak el.

 

Rozé, Rizling és Jazz Napok a téren

Az Óváros téren évente több mint tízezren vesznek részt a VeszprémFest kísérő programján. A Rozé, Rizling és Jazz Napokat negyedik alkalommal szervezik. Július 14. és 22. között este hat, nyolc és tíz órakor olyan zenészek és együttesek lépnek fel, mint a Swing-Swing, a The Bluesberry Band, a Tóth Vera Soul, a Budapest Ragtime Band, Gájer Bálint, a Hajdú Klára Quartet, Heincz Gábor Biga, a Mystery Gang és a Kozma Orsi Quartet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!