Kultúra

2014.08.10. 07:45

Módri Györgyi Weöres Sándor lírai egyéniségét, költészetét idézte fel

Balatonalmádi- Káptalanfüred - Hagyományossá vált már, hogy a helyi fürdőegyesület művészeti esteket rendez az Angyalos Boldogasszony templom kertjében a búcsúi ünnephez kapcsolódva. A múlt héten Weöres Sándor lírai egyénisége, költészete idéződött fel Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház művészének közvetítésében.

Toldi Éva

A tavaly születésének 100. évfordulóját ünnepelt költő Örömöm sokszorozódjék a te örömödben című lírai antológiájához Martin Éva, a fürdőegyesület titkára, a válogatás összeállítója fűzött ismertető és elemző gondolatokat az est műsorvezetőjeként. Bevezetőjében végigkísérte a költő életútját, miközben felidéződtek ifjúkori versei, köztük a 15 évesen papírra vetett Öregek című költeménye, melyről Kodály Zoltán is elismeréssel írt, s később azt meg is zenésítette. A költő egyéni, sajátos hangja már ekkor feltűnt az irodalmi élet nagyjainak. Hegedűs Géza századunk magyar költészetében Weöres Sándort, mint a másoktól legkülönbözőbb költőt emlegeti.

Módri Györgyi színművész adta elő Weöres Sándor verseit (Fotó: Toldi Éva)

Az est lírai tablójában megszólaltak a kortársairól, elődeiről írott, a filozofikus és gyermekeknek és gyermek-felnőtteknek szóló, valamint a szatirikus hangvételű úgynevezett Panoptikum-versek is, illusztrálva, hogy Weöres minden hangnemben és versformában magas színvonalon volt képes alkotni. Felidéződött az 1950-es évek pártos irodalmi vádja, amely a hihetetlenül sokoldalú költőt formalistává degradálta, mert nem írt a szocializmust éltető politikai verset. Ezért hosszú ideig publikációs bojkottot is el kellett szenvednie. Felidéződött a költő ars poetica értékű vallomása is.

Befejezésként a zsidó kényszermunka-szolgálatosként a második világháborúban eltűnt Pásztor Béla költőtársával 1940-ben közösen írt Holdaskönyv játékos opusaiból és a Hamvas Béla hatására született A teljesség felé című antológiájából hangzottak fel részletek, többek között a Szembe-fordított tükrök című költeménye, amelynek kiemelt sora adta az est címét.

Az egyes lírai blokkok között a Balaton Kvartett muzsikált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!