Kultúra

2014.08.04. 14:44

Üdítő kivételeket is találunk

Tombol a televíziós uborkaszezon, mindenütt ismétlésekbe ütközünk. Azért friss „felhozatal” is akad itt-ott.

Kellei György

A RTL Klub vasárnap délelőtti Kalandor című magazinja kifejezetten üdítő. Az itthoni kánikulából elmenekülhetünk például Alsó-Ausztria természeti parkjába. Kéklő hegyek, a völgyben kéken, patyolat tisztán csillogó tó és körben harsány zöld mezők legelésző tehenekkel. Irigylésre méltó rend és gondozottság. (Szégyenemben nem is merek gondolni a cseszneki várral szembeni lepukkant, elhanyagolt autóspihenőre és a mellette félbe maradt, omladozó épületre.) Az osztrák park vadregényes, sebes vizű hegyi patakja, barátságos vízesése és a fantasztikus alpesi táj persze a természet adománya, de a vízimalmok, a rendezett, ápolt turistaházak (asztalaik, székeik nem ragadnak zsírtól, szörpöktől, alkoholtól) az emberi kéz teremtményei. Idilli látványt nyújt a nívós hotel is, amelynek saját vasútállomása van. Szomszédunknál az ilyen létesítmények megközelíthetősége is fontos szempont. Ha pedig nem vágyunk utazni, szűkebb környezetünkre figyelhetünk.

A TV2 Stílusvadász című, trendkövető összeállítása Tatár Csilla vezetésével éppen elég ötletet ad ehhez. Tatár vendégei csinos, okos és tehetséges hölgyek: bloggerek, divattervezők, italkeverők meg egészségünk védelmezői. A doktornő remek terápiát ajánl az allergiásoknak. S ha valamicskét javul az állapotunk, akár vendéget is várhatunk kerti partira. A drága gyümölcsöktől, italoktól roskadozó asztal nyilván nem a panellakókat hívogatja nyári élvezetre, bár egy uborkás limonádét ők is összedobhatnak a konyhában. Ha viszont nincs kedvünk mixelni, olvashatunk is. Az ATV ugyan ismétlésben adja a Könyvjelzőt, de Ungvári Tamás frappáns irodalmi miniesszéi felérnek egy élénkítő zuhannyal. S közben még vigyoroghatunk is, ahogy az írókat, költőket megszakítva percekre magához ragadja a szót. Pedig, higgyük el neki, nem is akar a szavukba vágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!