Kultúra

2015.01.18. 18:17

Fazekas Csaba tapolcai filmrendező legújabb filmjéről vallott a közönségnek

A tapolcai filmrendező, Fazekas Csaba Swing című játékfilmjének közönségtalálkozóján reményét fejezte ki, hogy nem kell újabb tíz évet várni a következő filmjére.

Tóth B. Zsuzsa

Csaba ugyanis éppen tíz évvel ezelőtt találkozott legutóbb szülővárosa mozirajongóival, amikor a Boldog születésnapot! című első mozifilmjét bemutatták.

- Azóta reklámfilmeket rendeztem, forgatókönyvet írtam, illetve készítettem az újabb mozifilmet. A Swingre mondhatjuk, hogy érzelmes vígjáték. Női filmnek is nevezik, de ez nem baj. Főként a 35 év felettieket és a hölgyeket érinti meg. Hallottam olyan reakciót is, hogy végre egy film, ami nem 18 éven aluliaknak szól. Érdekes, hogy megnézik egyetemisták a szüleikkel, nők a férjükkel, párjukkal, de a fiatalok ugyancsak ott vannak a nézőtéren. Eddig nem panaszkodhatok a fogadtatásra – nyilatkozta lapunknak a rendező a Városi Moziban tartott közönségtalálkozó előtt.

A film mondanivalóját röviden úgy fogalmazta meg, hogy soha nem késő újra kezdeni, azaz minden gödörből ki tudja húzni magát az ember. A rendező egyébként édesapja emlékének ajánlotta a filmet. Fazekas János még élt, amikor Csaba elkezdte írni a forgatókönyvet, azonban a bemutatót már nem láthatta.

A Swing című film tapolcai közönségtalálkozóján Fazekas Csaba tapolcai rendező Kovács Melindával beszélgetett (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Betegágya mellett naponta beszámoltam neki arról, hogy hol tartok az írásban. Az egészet nem olvashatta el, de ma is mindig itt van velem. Budapesten élek, szigligeti nyaralónkban írtam hónapokon át a forgatókönyvet, mert a vidék csendje alkalmasabb erre a munkára. Aztán jött várakozás a pénzre, lehetőségre, mert nincs garancia arra, hogy egy forgatókönyv nem az íróasztalnak készül csupán. Megviseli az alkotót ez az időszak. Szerencsére minden összejött, még a szereplőket illetően is. Kulka János maga jelentkezett, Törőcsik Marit pedig felkértem rá. A három főszereplő hölgy közül kettőnek a kilétét pedig már a forgatókönyv írása közben tudtam – árulta el a rendező. Kiderült továbbá, hogy a közel fél milliárdos költségvetésből 35 millió a zenére ment el.

- Kedvelem a swinget, mint stílust, szívvel-lélekkel pedig csak úgy lehet csinálni valamit, hogy az ember teljesen átadja annak magát. A munkatársak megválogatására, az élethelyzetek bemutatására ez szintén igaz. Nem bújhat el az ember. Az előző filmemben is felvonultattam az életemet. Siker volt, tudtam, hogy képtelen vagyok felülmúlni. Ezt a filmet ugyancsak a lehető legszemélyesebbé, szerethetőbbé próbáltam tenni. Sok szakmai tapasztalatot szereztem, sok szeretetet kaptam, de mindig a nulláról kell indulni, mindig meg kell küzdeni a sikerért, amikor valami újba fog az ember – vallja a fiatal tapolcai rendező. Fazekas Csaba tervei között televíziós filmsorozatok készítése szerepel, valamint egy film, ami az LGT dalaira épül, és egy történelmi vígjáték terve szintén elbírálás alatt van.

- Továbbá egy zenés filmre is vágyom. Minden azon múlik, hogy Andy Vajna miként reagál – mondja Csaba mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!